Čtyři mrtvé královny

Čtyři mrtvé královny https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433369/bmid_ctyri-mrtve-kralovny-KRx-433369.jpg 4 268 85

Dechberoucí pátrání po vrahovi čtyř královen. Čtyři mrtvé královny. Tři dny na dopadení vraha. Dvě milostné aféry. Jeden šokující zvrat. Šestnáctiletá Keralie vypadá jako neviňátko, ve skutečnosti je ale jednou z nejschopnějších zlodějek a lhářek v Quadaře. Varin je jejím dokonalým protikladem – poctivým a bezúhonným občanem, pro něhož má pravda cenu zlata. Kdyby Keralie tušila, že krádeží na objednávku zaplete sebe i jeho do spiknutí, které skončí smrtí královen všech čtyř regionů Quadary, tu práci by nepřijala. Teď už je ale pozdě. Pokud chtějí ulehčit svému svědomí, musí přijít na to, kdo za rafinovanými vraždami stojí. Zemí se šíří panika a vrah je pořád jeden krok před nimi. A jde i po nich... Naprosto dokonalá fantasy detektivka, kterou nedokážete odložit!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Four Dead Queens , 2019


více info...

Přidat komentář

Boogi
08.08.2023 5 z 5

Na tuhle knížku jsem se hodně těšila a mé očekávání rozhodně nezklamala. Od první do poslední stránky se stále něco dělo a i přes více dějových linek tam nebyl chaos. Posledních asi deset kapitol bylo plné šokujících odhalení a skutečností a i přes slabé pochyby, které jsem v poslední čtvrtině měla knížka dopadla naprosto úžasně.

M.C.SMITH
18.05.2023 3 z 5

Knihu jsem velmi dlouho sháněla, anotace se mi líbila a nalákala mne.
Výsledek byl ale trochu chabější. Kniha mne zprvu moc nebavila a i když jsem knihu dočetla, moc nadšená jsem nebyla. Možná to bylo stylem psaní, nebo proto, že je to psáno jako detektivka.
Byl to pro mne průměr, který nenadchne a ani neurazí.


Percabethka
29.04.2023 1 z 5

Námět mi přišel zajímavý, stejně jako odhalení vraha. Autorka si ale navymýšlela spoustu témat, z nichž žádné nezvládla uchopit a nějak ho podrobněji popsat. Pořád jen klouzala po povrchu, skákala od jednoho tématu k druhému, děj byl často nelogický, postavy absolutně ploché a popis politiky opravdu hodně naivní. Přišlo mi, jako kdybych nečetla ya fantasy, ale spíš nějakou pohádku pro věkovou kategorii 6-9 let.

Fidibus
22.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Výsledně se mi kniha líbila, ale byla dlouhá - natažená o vztahy mezi jednotlivými královnami, které však, jak záhy zjistíte, nejsou zcela podstatné. Keralie i Varin se mi líbili, oba to neměli lehké se svými osudy a jejich romantický vztah se postupně vyvíjel. Vadil mi časový posun děje, kdy se prolíná první vražda s krádeží čipů, abychom na konci zjistili, jak to souvisí s Keralie a že v té době už byla v paláci. Jinak jako detektivka pěkné, plus za úvahy kolem Varinovy výchovy a v tu chvíli i osudy královen. Otázka ovládání člověka a jeho viny.

roso.mak
12.02.2023 1 z 5

Málo uvěřitelný svět, příliš zbytečných mezikapitol a nudné podání. A pritom zapletkou je vlastně skvělý nápad. Jen ho autorka dokázala úplně poslat do kopru.

Book_lover469
03.01.2023 3 z 5

Dle mého názoru zajímavá a čtivá kniha. Užívala jsem si každou sekundu vyšetřování které bylo napínavé a plné nečekaných zvratů. Jediné co mi trochu nesedlo byla romantická linka mezi hlavními hrdniny která byla velice uspěchaná, ale děj se odehrával během tří dnů takže to šlo pochopit... Přesto myslím že by se kniha bez romantiky obešla. Pohledy královen mě zase tolik nebavily, na druhou stranu jsme měli skvělý prostor nahlédnout do jejich života a na samotné vraždy. Vyvrcholení děje a zjištění kdo je vrah mě mile překvapilo. Dle mého dobrá fantasy detektivka kterou si klidně přečtu znovu až budu mít dlouhou chvíli.

Kate3003
24.11.2022 3 z 5

Z knihy mám poměrně rozporuplné pocity. Námět byl rozhodně zajímavý, ale místy mě kniha moc nebavila. Hlavní hrdinka knihy nebyla vždy tak úplně sympatická. První část knihy kde vystupovali i samotné královny byla mnohem lepší než zbytek knihy. Musím uznat že příběh byl celkem čtivý, zvraty v ději byli fajn, ale pocitově mi tam něco chybělo. Zakončení příběhu bylo takové zvláštní, přesto se mi kniha spíše líbila.

trudoš
25.09.2022 2 z 5

Astrid Scholteová cílí na dospívající čtenářky a nijak se tím netají. Mixuje přitom žánry detektivky, romance a fantastiky, v nichž dokáže zaujmout ideou a nenudit popisy. Atraktivitu navíc zvyšují jiskřící vztahy, které se neštítí i nějaké té LGBT tématiky. Sympatičtí hrdinové jsou pak naprostou samozřejmostí, ačkoliv propracovanějších charakterů by jeden pohledal. Zkrátka ideální kniha do školních lavic nebo na letní tábor – záleží, kde toho přečtete víc.
Má to ale svoje mouchy. Autorka jde do příběhu s takovým nadšením, že příliš nepřemýšlí nad všemi svými nápady a už vůbec se nenamáhá je dotahovat do konce. Množství motivů tak zůstává jen ve formě nejasné představy, která pod ostřížím zrakem přísné logiky rozhodně neobstojí. Vynahrazuje to atraktivní spád umocněný záměrným střídáním ich-formy a er-formy, třebaže platí, že jde spíš o účelový prostředek než stylistickou zručnost. Plus nějaká ta láska-páska pro náctileté a světový bestseller je na světě. Tedy alespoň v očích reklamy.

countesskaaa
27.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Od knížky jsem nic neočekávala. Rozhodla jsem se ji číst jen proto, že jsem si řekla, že jí dám šanci. A nepochybila jsem! Po přečtení prvních padesáti stránek jsem se od knížky doslova nemohla odlepit a celou jsem ji přečetla za tři dny.

Vytvořený svět se mi líbil, hlavní hrdinku Keralii jsem si rychle oblíbila a obzvláště na konci jsem jí držela palce, aby se ze svých obvinění dostala. Líbil se mi její styl humoru. Varina jsem si také oblíbila, ale jeho jednání na konci mě trošku zarazilo... V půlce knížky jsem byla trochu zmatená tím, jak se dějové linie propojily a vše se odehrávalo v paláci.

Fantasy detektivku jsem četla poprvé a jsem z ní naprosto nadšená! Příště bych neváhala a přečetla si ji hned.

Butterfly340
09.07.2022 5 z 5

Od knihy jsem prakticky nic neočekávala. Zdejší hodnocení je nic moc, tudíž jsem předpokládala, že pod tím krásným obalem bude nějaká průměrná fantasy pro menší. Ale to jsem se pletla.

Čtyři mrtvé královny mě pohltily už od prvních stran a nepustily mě. Příběh ubíhá svižně, pořád se něco děje a kniha prostě nešla odložit.

Zápletka sice místy působí hodně vykonstruovaně, ale v závěru se vysvětlí tak, že člověk nemůže nic namítat.
Postavy jsou sympatické. Kupodivu jsem našla pochopení snad pro všechny.
Nejlepší ale byla Keralie. Hodná holka, která se neztratí. Přesně ten typ hrdinek, které zbožňuju.
I Varina, ke kterému jsem byla nedůvěřivá, jsem si oblíbila a jeho životní příběh mě dojmul.

Asi to nejlepší na celé knize je svět. Autorka se toho nebála a vymyslela opravdu originální zemi. Quadara je směsicí středověku, průmyslové revoluce a budoucnosti. A překvapivě to funguje.

Za mě je kniha prostě bomba, kterou můžu doporučit všem, kteří mají rádi ya fantasy.

Zuzi04
06.07.2022 3 z 5

Nápad byl geniální, celá detektivní zápletka mě nutila číst dál a dál. Svět byl vymyšlený zajímavě až je škoda, že tato knížka je standalone. Co ale knížce velmi ublížilo bylo, že jsem si nedokázala k hlavním postavám vytvořit vztah a nebyly pro mě ani nijak zajímavé.
Velká škoda, že tuto knihu musím hodnotit jako průměr.

viktoria167
02.06.2022 3 z 5

Nenadchne ani neurazí. Koniec ma teda trochu sklamal, prišlo mi to veľmi prekombinované, pritom to začalo dobre! Ako keby sa autorka snažila na poslednú chvíľu čitateľov prekvapiť. Ale celkovo asi fajn čítanie.

TeruleBobule
02.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem měla přečtenou za 6 dní. Úplně mě pohltila. četla jsem pořád, ve škole v hodinách, po cestě domů. Doma. Nemohla jsem se odtrhnour. Bylo to pohlcující.
Závěr mě absolutně překvapil a netušila jsem co si mylset. Bylo to dokonale vymyšlené a musím říct že jsem se v knize i v jednu chvíli ztratila a nebyla schopná pochopit děj když jsem zjistila že královny žijí.
Možná bych čekala víc romantických chvil mezi hlavní hrdinkou a Varinem. I když to bylo dostačující. Knihu bych vřele doporučila. Vím že kolikrát jsem byla natolik překvapená že to zřejmě šlo vidět a kamarádka se mi smála za mé výrazy. Také je knihomol jako já takže jsem si s ní o tom mohla povídat, a i když knihu nečetla tak jí moje vyprávění také pohltilo.
Rozhodně zajímavé chytlavé i když chvílemi až moc předvídatelné. Líbí se mi jak autorka zajistí že si myslíte že jste tomu přišli na kloub a ono ne.
Moc mě to bavilo a zařazuji mezi oblíbené knížky!

MollyCornelia
28.03.2022 3 z 5

3*/5*
Čtyři mrtvé královny mají zajímavý námět, ale provedení by se dalo vylepšit, jako např. v žánru fantasy detektivka známý Devátý spolek od Leigh Bardugo. Asi do strany 80 jsem se přemáhala, abych knih neodložila, a do strany 300 mě děj nechytil, ale až do konce už to byla jedna divoká jízda. Pokud si počkáte na Část čtvrtou (poslední část), nebudete litovat.
Vůbec jsem neodhadla, kdo fyzicky zabil královny. Kdo za vším stál jsem ovšem tušila. Překvapilo mne několik odhalení ke konci.
Keralie mě moc nezaujala, ale královnu Marguerite jsem si zamilovala hned po první kapitole s ní. Byla to moudrá a vznešená vládkyně. Příběh byl čtivý, hlavně za to asi vděčíme krátkým kapitolám, v průměru cca 8,5 strany na jednu.
Romantika se mi nelíbila, byla uspěchaná (i když co za čtyři dny děje zvládnout). A bohužel musím říct, že jsem čekala něco víc, protože jsem měla od sestry a kamarádek ujišťení, že se mi Čtyři mrtvé královny budou moc líbit. Možná v tom má i svou roli to, že jsem od zmiňovaných holek měla několik spoilerů, i když ne zásadních situací v knize.
Doporučuji dívkám asi od 12-ti let. Pokud nebudete mít moc velká očekávání, ještě jste nečetli Devátý spolek, není vám víc než 18 a nemáte moc načteno, kniha se vám může velmi líbit.

Danapa
27.02.2022 2 z 5

Omlouvám nízké hodnocení, nejsem cílová skupina, pro kterou autorka píše, jen jsem byla zvědavá, co čte dcera.
Knihu jsem přečetla celou, i když jsem se zpočátku nedokázala "začíst", prvních cca 150 stran mě nijak nebavilo, spíš jako matku děsilo, protože kniha vyznívala čistě jako popis, jak je super utéct z domova, stát se dítětem ulice, krást, lhát, manipulovat, intrikovat, případně i zabíjet, jen to mě nutilo číst dál a přesvědčit se, že o tom to není, nakonec jsem byla prostě zvědavá, jaké rozuzlení autorka vymyslela...
Celkově asi dobré nápady, ze kterých by mohlo vzniknout mnohem lepší dílo, některé nápady "nakousnuté", ale nedořešené, jako by to autorka napsala ve dvanácti...
Neumím natolik dobře anglicky, abych si dokázala přečíst knihu v originálu a posoudit, jestli je sloh pokažený překladem, nebo je skutečně tak "dětský"...

knihomolka_eli
07.02.2022 5 z 5

Po prečítaní prvých strán som bola skeptická, nevedela som odhadnúť, či ma kniha chytí. Ale hneď som sa do nej začítala a už ju nešlo pustiť z rúk.
Autorka vytvorila dokonalý fantasy svet. Páčilo sa mi aj jeho zobrazenie na mape a tiež jeho rozdelenie na časti, kde všetko funguje inak a každá časť je zameraná na niečo iné. Originálne boli aj zákony kráľovien a aj to, ako ich každá v nejakom bode obišla. Predsa len nie všetky boli dodržateľné :-)
Hlavná hrdinka Keralie sa mi tiež páčila a hoci nebola žiadne neviniatko, dokázala som sa vžiť do jej pocitov. A Varin sa stal mojou srdcovkou.
Prídu na to, kto chce zabiť všetky kráľvone Kvadary a prečo? Podarí sa im zachrániť ich? Ak nie, kto bude následník trónu?

Prvýkrát som čítala fantasy detektívku a toto spojenie sa mi veľmi páčilo. Knihe to dodalo ešte väčšiu dávku napätia. Priznám sa,že vraha, ani motív som neuhádla ani náhodou. Tiež ma prekvapilo celkové rozuzlenie. Koniec ma potešil. Knižku určite odporúčam a dúfam, že autorka príde aj s ďalšími rovnako dobrými knižkami.

CAM
19.01.2022 4 z 5

Fantasy detektivku jsem četla poprvé. Ze začátku nic moc, ale pak jsem se začetla a nemohla se odtrhnout. Překvapil mě závěr. Určitě stojí za přečtení.

eliska2126
16.12.2021 3 z 5

Tak z téhle knížky jsem trochu rozpolcená. Teď po dočtení si říkám, že byla fakt dobrá, ale během čtení jsem kolikrát neměla potřebu po knize sáhnout - hlavně tedy ze začátku. Začátek knížky byl totiž pomalejší. Poznáváme svět a postavy. Svět se mi tu opravdu líbil. Byl originální a opravdu propracovaný. Také oceňuju spojení fantasy a detektivky. Na to, že detektivní příběhy mě moc nebaví, tak tohle bylo zajímavé.

Asi do půlky knihy jsem ale měla problém zorientovat se, jak jdou kapitoly po sobě, nebo jak to já sebe navazuje. Nedávalo mi to moc smysl. Naštěstí se to pak celé spojilo a vše jsem pochopila. Přiznám se, že až do konce jsme opravdu netušila, kdo by mohl být vrah královen. Nakonec mě odhalení opravdu překvapilo. Měla jsem své podezřelé, ale tohle mě nenapadlo.

Četlo se to dobře a celkově bych to zhodnotila jako dobrou fantasy detektivku.

Taky jsem si vzpomněla, že tenkrát, když o ní mluvila @penny_and_books, tak zmínila stránky, na kterých ji Dana věc naštvala a nelíbila se ji. Já si je tenkrát poznačila a netrpělivě jsem čekala, co to bude a můžu říct, že jsme byla taky pěkně naštvaná a vůbec mi to do knížky nesedlo.

1271
03.10.2021 3 z 5

Nenadchne, neurazí. Knihu jsem měla přečtenou za jedno odpoledne a musím říct, že to byl příjemně strávený čas, ale to je tak všechno. Věřím však, že mladší čtenářky by příběh mohl nadchnout.

Alíček83
15.09.2021 3 z 5

Líbila se mi mapa v knize, námět - království se 4 kvadranty zaměřující se na něco jiného. Ale potom se pořád opakoval stejný děj, bylo to táhlé, strašně mě rozčilovala hlavní hrdinka, která "to věděla" a nic s tím neudělala. Závěr mě překvapil, nečekala jsem, že to takto dopadne. Kniha mě bavila, musela jsem o tom přemýšlet, takže za mě určitě doporučuji přečíst.

Štítky knihy

homosexualita fantasy detektivky pro děti

Autorovy další knížky

Astrid Scholte
australská
2020  76%Čtyři mrtvé královny
2021  65%Druhý život

Kniha Čtyři mrtvé královny je v

Právě čtených5x
Přečtených329x
Čtenářské výzvě35x
Doporučených24x
Knihotéce204x
Chystám se číst257x
Chci si koupit71x
dalších seznamech6x