Přečteno: An(n)a

recenze

An(n)a. (2019) / knihomolka239
An(n)a.

Anna na první pohled nevypadá jako dívka, které by se mohlo dít něco zlého. Má dobré rodinné zázemí, koníčky, spoustu kamarádek a prožívá svou první lásku. Do toho všeho ale přijde Ana, známá jako anorexie, která jí změní život. Vše se najednou točí kolem počítání kalorií, odmítání jídla a nenávidění sebe samotné. K tomu se přidávají ještě bulimie a deprese, které s sebou přinášejí další lži a naprostou ilozaci od všeho, co měla Anna kdy ráda.
Navíc ještě nutno dodat, že autorka čerpá ze skutečných událostí.

Tohle je kniha, kterou jsem měla doma docela dlouho a neustále jsem její čtení odkládala. Bylo mi jasné, že bude docela drsná a hodně autentická a proto jsem se do ní dlouhou dobu odhodlávala vůbec pustit.

Nakonec jsem za to ale ráda, protože i přesto, že An(n)a není jednoduché čtení, rozhodně za to stojí.

Autorka nám představuje opravdu silný příběh Anny, která si prochází zpočátku "jen" anorexií, později už i bulimií a depresí. Jako čtenáři postupně sledujeme její příběh a to, jak rychle se všechno zhoršuje a Anna ztrácí kontrolu. Hodně vidíme do toho, co si zrovna myslí a jak se cítí, což předává opravdu autentický pohled na situaci.

K Anně promlouvají vnitřní hlasy (ty se na začátku představují jako sama Ana) a Anna jim odpovídá. Vzniká tak dialog Any a Anny.

Jestli se do knihy pustíte, předem počítejte, že to bude hodně náročné a emotivní. Zároveň opravdu dobře a čtivě napsané, takže pakliže zvládnete knihu neodkládat a číst naráz, budete ji mít za chvilku přečtenou. Zanechá toho ve vás ale hodně, i když to nebudou zrovna pozitivní pocity.

Osobně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a nahlédla trochu blíže tomu, jak se lidé s anorexií cítí a jak to vlastně funguje. O tomto tématu se sice mluví a všichni víme, že něco takového existuje. Spousta z nás si to ale dost dobře nedokáže představit - ostatně ani já ne, dokud jsem si An(n)u nepřečetla


An(n)a. An(n)a. Sára Báchorová

Anna má skvělé rodiče, koníčky, spoustu přátel, první lásku. Jenže její idylku naruší Ana. Není to nová kamarádka, ale anorexie, která ji postupně proměňuje v hromádku neštěstí. Její život ovládne jídlo a počítání kalorií. Ana s s... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Jarka_rybář
03.12.2020

Pěkná recenze. Knížka mne zaujala a zařadím ji na seznam k přečtení.