Prázdné sliby

recenze

Prázdné sliby (2021) 3 z 5 / Andrea.Mayer
Prázdné sliby

První díl nové YA fantasy série autorky Lexi Ryan vás zavede do nelítostného světa víl, přímo mezi dva znepřátelené dvory.

Jestli Brie něco z hloubi srdce nenávidí, jsou to víly. Přesto se musí vydat do jejich světa, aby zachránila sestru, jenž byla prodána tyranskému králi Temného dvora. Pravý následník trůnu stínů, princ Finnian se nemůže ujmout vlády dokud nezíská dlouho ztracenou korunu svého otce. Jak Brie brzy zjistí, ve vílí říši se nic neděje náhodou. Temný král ji výměnou za sestru pověří zdánlivě nesplnitelným úkolem, ze Zlatého paláce musí ukrást tři artefakty a získat si srdce Zlatého prince. Zdá se, že jednu věc už má aniž by o tom věděla.

Prázdné sliby je průměrná oddechová YA fantasy, bohatá na klišé. Hodnotit tuto knihu pro mě bylo těžké, protože mám pro víly slabost a čtení jsem si vážně užila, ale trocha originality by příběhu neuškodila. Že jsou vám některé scény a popisy charakteru postav povědomé? Není divu, všechny ty zmínky o podobnosti se Dvory a Selekcí jsou rozhodně pravdivé.

Abriella je typ hrdinky, která se snaží být badass, ale svojí naivitou vám poleze na nervy. Vůbec jí třeba není divné, že má magické schopnosti. Vždyť ve vílí říši může magii používat každý smrtelník, že? Princ Ronan s ní od začátku manipuluje a ona se ještě cítí provinile a žadoní o odpuštění. Není divu, že mou oblíbenou postavou byl princ Finnian i když ani jeho úmysly nebyly úplně čisté. Jen mě mrzí, že v příběhu nedostal víc prostoru.

Co mi opravdu chybělo je wordbuilding. Autorka je skvělá vypravěčka, ale o světě a magickém systému se dozvídáme žalostně málo. Kromě víl se zde objeví i pár dalších magických bytostí jako barghest, banshee nebo šotci, odpudivé bytosti se zálibou ve vlasech a chrupu smrtelníků.

Nemusíte být pozorným čtenářem, aby jste narozdíl od hlavní hrdinky velmi rychle zjistili, že věci nejsou takové jaké se na první pohled zdají. Celkově byl příběh předvídatelný, ale velmi čtivý a plný zvratů. Jen závěr byl na můj vkus trochu uspěchaný a snesl by pár strán navíc.

Přes všechna negativa jsem zvědavá jak bude příběh pokračovat a myslím si, že nenáročný čtenář nebo někdo, kdo s YA fantasy teprve začíná, by tuto knihu mohl ocenit.

Za e-knihu k recenzi vděčím holkám z Humbook teamu a Humbook blogerům :)

Komentáře (0)

Přidat komentář