Pravdě neutečeš

recenze

Nejtemnější hodina (1995) / Ivuska.09
Nejtemnější hodina

Konečně jsem se dočkala: nakladatelství MOBA vydalo poslední díl mé milované pentalogie Svítání od Virginie Andrewsové. Nejtemnější hodina mi zpříjemnila několik letních dní a mohu říct, že jsem si ji pěkně vychutnávala. Nechtěla jsem ji dočíst, protože poslední stránkou končí celý příběh rodiny Cutlerových, jenž mě naprosto dostal.

Pro tuto spisovatelku je tak trochu typické, že se v posledním díle svých sérií vrací na samotný začátek. Je to trochu zvláštní a úplně jsem si nebyla jistá, zda by vlastně nebylo nejlepší touto knihou celou sérii začít. Po přečtení všech dílů jsem však autorčin záměr pochopila. Pořadí má pěkně promyšlené a Nejtemnější hodina je takovou třešničkou na dortu celé série.

Tentokrát se blíže seznámíte s rodinou Boothových. Teď si možná říkáte, že netušíte, kdo se pod tímto jménem skrývá. Mohu vás však ubezpečit, že spoustu členů této rodiny už dobře znáte. Hlavní hrdinkou totiž není nikdo jiný než Lillian Boothová, později Cutlerová - babička Dawn, která v prvních dílech této ságy svým chováním pěkně rozvířila emoce. Konečně se tedy dozvíte, jak vlastně začala sága rodu Cutlerových a jak se Lillian ocitla v Cutlerově Zátoce.

Musím říct, že tenhle díl měl snad největší emoční náboj. Bylo pro mě hrozně těžké soucítit právě s Lillian, protože z předchozích dílů si dobře pamatuji, jak se chovala k Dawn. Na jednu stranu kvůli všemu zlému, co se této ženě během jejího života přihodilo, pochopíte, proč se z ní později stala tak silná a tvrdá osobnost. Byla prostě proškolená životem. Občas budete jen těžko věřit, že jde o jednu a tu samou osobu. Nedokážu však pochopit, že právě kvůli tomu, co sama prožila, dopustila, aby se tolik zlého stalo i Dawn. Je to prostě všechno pěkně komplikované a zamotané. To už ale z předchozích dílů také dobře víte.

Až po přečtení celé série zjistíte, že Lillian a Dawn si jsou vlastně hodně podobné. Obě prožily spoustu zlého a osud si s nimi neskutečným způsobem pohrál. Obě mají kolem sebe obrovská tajemství, která samozřejmě budou postupně odhalena. Věčné lhaní, podvody, zloba, nenávist - toho všeho je celá série plná. Autorka si pěkně pohrává se životy svých hlavních postav.

Otevřeš dveře roky nepoužívané skříně a vybafne z ní na tebe kostlivec.

Někdo by asi mohl říct, že všechny díly jsou vlastně o tom samém. Když se nad tím hlouběji zamyslím, tak to tak skutečně je. Závěrečný díl už v tomto směru nepřinese snad nic, co by vás překvapilo, protože autorka prakticky vše využila už v některé z předchozích knih. Přesto je každý díl podaný takovým způsobem, že jsem se rozhodně nenudila, okamžitě se začetla a chtěla číst dál a dál. Nemohu tedy jinak: opět musím až do nebes vychválit styl, jakým je příběh napsaný. Při čtení budete nenávidět, milovat, doufat, smát se a možná i plakat. Prostě opět skvěle napsané.

Celou pentalogii rozhodně doporučuji všem milovníkům rodinných ság, Virginie Andrewsová vás určitě nezklame.

Komentáře (0)

Přidat komentář