Pravda o minulosti

recenze

Když byla hodná (2022) 5 z 5 / a.k
Když byla hodná

Forenzní psycholog Cyrus Haven je policií přizván na místo činu, kde přišel o život penzionovaný detektiv.

Vypadá to, že mrtvému ani v důchodu nedal spát jeden z jeho starých případů a to i přesto, že tenkrát skončil dopadením pachatele. Cyrusovi vyrazí dech, když v jeho poznámkách ke staré kauze narazí na zmínku o Andělské tváři.

Andělská tvář je přezdívka dívky, kterou našli před sedmi lety v tajné místnosti v severním Londýně vedle rozkládající se mrtvoly umučeného muže. Nikdy nepromluvila o tom, co se jí stalo a kdo je. Skončila v dětském domově s ostrahou pod novou identitou jako Evie Cormacová. Cyrus se stal nedávno součástí jejího osudu, když měl dívku vyšetřit a zpracovat psychologický posudek za účelem uznání její plnoletosti. Od té chvíle se mu Evie dostala pod kůži. Rád by zjistil, jaká je dívčina minulost.

„Když byla hodná“ je druhá epizoda série s dvojicí Cyrus Haven a Evie Cormacová a dějově navazuje na předešlý díl.

Střídají se zde dva různé pohledy.
V prvním je Cyrus lapen posedlostí odhalit celý příběh tajemné teenagerky Evie. Vyhledá bývalou konstábl Sachu Hopewellovou, která Evie tenkrát v domě objevila, a s její pomocí pátrají po souvislostech Evie s aktuálním vyšetřováním smrti penzionovaného detektiva.
Ve druhém se Evie potýká s životem v ústavní péči a zároveň se retrospektivně odkrývá temná minulost, kterou si musela jako malá prožít.

Obě linky jsou zlověstné, pochmurné a jitří nebezpečí, které se zhmotňuje v reálný strach o Eviin život. Cyrus svým pátráním rozvířil zlo z minulosti. Někdo po ní jde. Nelze nikomu věřit a zdá se, že zločinné spolčení je nad jejich síly.

Obě postavy mě moc baví. Mají své osobní démony. Cyrus syndrom přežití, když jako jediný přežil vyvraždění své rodiny, tajemná teenagerka Evie děsivé dětství. On je tak trochu retro, odmítač moderních technologií, žije sám a společnost mu dělá labradorka Poppy. Evie je nedůvěřivá, nepřístupná, zklamaná okolím, s až zlověstnou schopností vždy rozpoznat pravdu a lež.

V první knize série mohl mít čtenář jakési podezření, do čeho byla Evie zatažena. Ale skutečné odhalení překvapí svou monstrózností. Kupodivu i přes velmi úzkou návaznost obou dílů lze číst oba příběhy samostatně. To zásadní, co bude bez znalosti jedničky čtenáři chybět, je průběh budování křehké důvěry mezi Cyrusem a Evie.

Skvělé čtení, výborně napsaný příběh, znepokojující téma a hlavně zajímavé postavy, které si vás dokáží omotat okolo prstu. Ohromně jsem si to užila a už se těším na pokračování.

Moc doporučuji!

Komentáře (0)

Přidat komentář