Pravda, která se zbláznila

recenze

Pokus o uchopení vánku (2018) 3 z 5 / knihamouder
Pokus o uchopení vánku

"Události nás někdy samy přitlačí, nedovolují nám jednat jinak a stáváme se jejich strachuplnými otroky. Až nyní jsem naplno pochopil tu geniální větu filozofa Spinozy: Svobodou kamene je volný pád. A tak padám a padám a chci již dopadnout."

Kniha Pokus o uchopení vánku patří do edice Původní česká detektivka.
Jde o soubor dvanácti povídek. Případy, kterými se autor zabývá, jsou zajímavé. Některé se týkají mordu, jiné se točí kolem lehčích zločinů. U většiny povídek je zločinec odhalen.

České detektivky mám moc ráda. Avšak u těchto povídek jsem postrádala špetku akčnosti a kapku nějakého napětí. Vyprávění šlo vždy ve stejném pořadí. Menší seznámení se situací či hlavním aktérem, poté nastínění zločinu a velmi rychlé dopadení viníka.

Nejvíce mě oslovila povídka Pravda, která se zbláznila. Jako jediná měla šmrnc a pachatel byl překvapivý. Také mě přivedla k menšímu zamyšlení nad mezilidskými vztahy. Malichernost pro nás, může u jiného člověka vyvolat nenávist...

Hodnotím střední cestou pro již zmíněné chybějící napětí, akčnost a pro pocit neúplnosti u některých povídek.
Jedná se o oddechové a velmi rychlé čtení.

Knihu doporučuji jako ideální četbu do autobusu, vlaku či ke krbu v tomto sychravém nečase. Podzimní deštivé počasí vám připomene i velmi zdařilá obálka.

Komentáře (0)

Přidat komentář