Přátelství a zrada

recenze

Říše divů (2020) / Maru.Maruska
Říše divů

Říše divů od autorky Jennifer Cody Epstein, kterou nedávno vydalo nakladatelství MOBA, mě zaujala na první pohled: svou obálkou i anotací. Mám ráda složitější příběhy, které jsou zaměřeny na vývoj vztahů mezi hlavními postavami (a teď nemám přímo na mysli ty milostné, ale třeba prostě jen rodinné) a ve kterých se střídá více časových rovin vyprávění. A přesně tyto mé požadavky byly dokonale příběhem uspokojeny.

Nejprve se ale musím k něčemu přiznat. Ze začátku jsem měla obrovský problém se do vyprávění pořádně začíst. Zhruba prvních sto stran (tedy necelou čtvrtinu románu) jsem spíš protrpěla a váhala, zda knihu zvládnu vůbec dočíst. Asi jsem nebyla na příběh, kterého se mi dostávalo, správně naladěna. Nerada však nechávám knížky nedočtené, takže jsem vydržela. A následovala odměna: konečně jsem se do příběhu dokázala vžít a po zbytek knihy jsem byla naprosto konsternovaná a čekala jsem, jak se vše bude vyvíjet a jak to tehdy vlastně bylo. Pokud byste tedy měli podobný problém jako já, zkuste vytrvat. Opravdu to za to stojí.

Jak to tak bývá, i tady najdete hrdinku, která neměla zrovna lehký život. Budete se moci seznámit s Avou a vším, čím si během svého života musela projít. A důvod většiny jejích problémů? Další žena: ta, která by měla být nejdůležitější v jejím životě. Matka. Jaký má vztah k matce? Co všechno skrývá minulost těchto žen a jak se na jejich životech podepsalo několik (ne)správných rozhodnutí? Vše se v tomto příběhu dozvíte! Věřte, že jakmile vás vyprávění pohltí, bude to i velká emoční jízda. Vzhledem k tomu, že jde o válečný román, nechybí ani různá "zvěrstva", která lidé (a hlavně Židé) tehdy museli (vy)trpět. Budete s hlavními hrdinkami soucítit, budete je nenávidět, budete jim chtít pomoci. A budete doufat, že nakonec vše dobře dopadne a veškerá tajemství budou odhalena a vysvětlena.

Myslím, že pokud máte rádi knihy, jejichž děj je zasazen do období druhé světové války a ve kterých se zároveň neustále prolínají časové roviny, bude se vám i tato líbit. Dějově je opravdu zajímavá.

Komentáře (0)

Přidat komentář