Praha záhadná a tajemná

recenze

Praha záhadná a tajemná (2019) 5 z 5 / Morsie
Praha záhadná a tajemná

Už je to víc jak tři čtvrtě roku, co jsem se přestěhovala do Prahy. Praha je krásná, skytající mnoho zábavy a rozptýlení, snadno tu seženete práci. Pro mě je to ale pořád tak nějak cizí město – jsem hrdá Kutnohoračka – a tak jsem se rozhodla se s mým novým domovem trochu víc seznámit.

Nejdřív jsem přemýšlela o nějaké encyklopedii, nebo průvodci, pár už jsem jich měla v ruce, pak ale mou pozornost upoutala oproti těm předchozím docela malá knížka – Praha záhadná a tajemná. No, rázem jsem měla jasno.

Proč se brodit jenom suchopárnými fakty, kde je která památka, kde, kdo, co, kdy a proč, když se můžu dozvědět něco trochu víc! A že Praha záhadná a tajemná toho opravdu skýtá hodně. A myslím, že ne jen pro takového barbarského neznalce, jako jsem já.

Praha je bezesporu jedním nejhezčích měst světa a její historie je s trochou nadsázky bohatší, než celých Spojených států. A nejde jen o historii, ale taky legendy, mýty, pověsti a záhady. To všechno dělá z Prahy tu Prahu, která láká lidi ze všech koutů Republiky i celého světa.

A právě o záhadách a tajemství, jak prozíravě napovídá i název, je i moje nová oblíbená knížka.

Ta je rozdělená do kapitol podle míst. Máme tam Pražský hrad, Malou stranu, Staré město, Vyšehrad atd. V každé z kapitol autoři píší o více či méně známých místech a legendách a tajemstvích, jež se k nim vážou. Mnoho ze záhad objasňují, mnoho jich nechávají nevysvětlených, protože ani dnes se nepodařilo přijít jim na kloub.

Dozvídáme se například, že v domě U kamenného zvonu na dnešním Dražického náměstí se scházeli svobodní zednáři, jak je to doopravdy s Pražským Jezulátkem a jeho zázraky, nakoukneme blíž do historie pražské židovské komunity a Golema, na Karlově náměstí navštívíme Faustův dům – nejstrašidelnější budovu Prahy, nebo se dozvíme, proč už není v Edenu lunapark.

Přestože Praha záhadná a tajemné není nikterak dlouhá publikace, obsahuje spousty zajímavých faktů jak o místech notoricky známých, tak i těch, která často neznají ani rodilí Pražáci. A to všechno je zabalené do čtivé, zábavné formy, kde jsou veškeré informace podávány s lehkostí a dají se snadno vstřebat. Což je jistě žádoucí a velice příjemný efekt, protože když pak jdete na procházku Prahou, vzpomenete si, že právě domu který míjíte, se říkalo Dům hříchu.

Petr David a Vladimír Soukup odvedli kus dobré práce, když sepisovali všechna ta tajemství a záhady. Nenudí vás kvantem zbytečných informací a jdou pěkně zpříma k věci. Vždy věcně, poutavě a srozumitelně.

Navíc publikaci nechybí ani barevné fotografie, takže si při čtení okem odpočinete na fotkách mnoha krás a dominant našeho hlavního města.

Rozhodně doporučuju nejen pražské náplavě, ale všem, kdo mají rádi Prahu, historii a záhady.

Komentáře (0)

Přidat komentář