Poslední láska Petra Voka

recenze

Poslední láska Petra Voka (2009) 3 z 5 / Jenda744
Poslední láska Petra Voka

Nakladatelství MOBA právě opětovně vydalo historický román Poslední láska Petra Voka od Jana Bauera (poprvé vyšel v roce 2009 pod pseudonymem Anna Březinová). Nové vydání jistě ocení všichni čtenáři, kteří si potrpí na vizuální vzhled knihy. Má totiž o něco hezčí kabátek než první vydání a dokonale se hodí k ostatním knihám tohoto autora.

Jak napovídá název, hlavním hrdinou je poslední vladař rodu pětilisté růže - stárnoucí Rožmberk Petr Vok. Za manželku si vzal mladou Kateřinu z Ludanic. Jejich manželství však není zrovna šťastné a objevují se problémy na všech frontách. A tak není divu, že se Petr Vok zakouká do jiné ženy: Zuzany Vojířové z Vacovic, hofmistryně jeho fraucimoru. Ovšem zamiluje se i ona do něho?

Nechci se pouštět do debaty ohledně toho, jak moc historicky věrný tento příběh je. Především z toho důvodu, že Rožmberkové nepatří k historické epizodě, ve které bych se dokonale orientoval. A sám o nich tedy teprve získávám nové poznatky. Takže to nedokáži posoudit. Navíc já osobně u beletrie ani na přesných faktech nebazíruji. Nicméně myslím, že je všeobecně známo, že příběhy Jana Bauera často nejsou historicky zcela věrné. A s tím je zkrátka potřeba počítat ještě před tím, než se do čtení pustíte. Přece jen jde o historický román, nikoli o faktografickou literaturu, abychom na přesných faktech museli lpět. Náročnější čtenáři, kteří se v historii vyznají, by měli preventivně raději zvolit jiný druh literatury, respektive jiného autora, protože Jan Bauer je nejspíš uspokojit nedokáže. Tato kniha totiž zaujme spíše rekreační čtenáře s pozitivním vztahem k historii, kteří si rádi přečtou příběh, v němž vystupuje hrdina z rodu Rožmberků.

Autorův styl psaní je neskutečně čtivý. Navíc má tento román jen lehce přes dvě stě stran, takže je to taková knižní jednohubka, se kterou si můžete zpříjemnit jeden večer. Alespoň mně jeho přečtení skutečně netrvalo déle. Nelituji času, který jsem u čtení strávil. Na odreagování je to dobrý příběh související s naší historií.

Komentáře (0)

Přidat komentář