Poručice Drábková v utajení

recenze

Smrt v recepci (2019) 4 z 5 / akinomV
Smrt v recepci

Daniela Mičanová – Smrt v recepci

Na žírném jihu Moravy se daří vinné révě, ale najdou se zde překvapivě také strojírenské podniky, jejichž tradice leckdy sahá až do století páry. Patří k nim i závod na výrobu automobilových součástí v malebném městečku Hradice u Brna....
A sem zavítáme i my společně s osvědčeným týmem a svéráznou poručicí Drábkovou. Jak už je z anotace jasné, není to první případ této partičky, ale pro mě to bylo první setkání.

A setkání to bylo vskutku zajímavé. Asi nejvíce mě překvapil „moravský hantec“, který byl velmi často používán a já se kolikrát musela smát, protože kdybych neznala kontext příběhu, vůbec bych netušila, o čem je řeč. Z počátku to bylo pro mě až trošku rušivé, ale časem jsem si zvykla a těšila se na další zajímavé hlášky.

V příběhu se podíváme do podniku Norfolk Indrustries, kde se najdou v jednom dni hned tři mrtví. Co mají společného uklizečka, recepční a dělník z výroby? A zůstane jen u těchto obětí? Poručice Drábková, která byla odvolána ze školení v Praze, je tajně dosazena na uvolněné místo recepční, aby zjistila více. Tady se dostává do vtipných situací a pomalu zjišťuje, jak to v továrně chodí. Všímá si rozdělení zaměstnanců na manažery z „hradu“, což jsou úřední kanceláře firmy a na „obyčejné“ dělníky z výroby. Vnímá nadřazenost kanceláří nad výrobou, ale také všeobecný strach z ředitele podnku. Mezitím její kolegové pátrají dalšími směry. Podezřelých přibývá, ale zatím si nikdo není jist, kdo je skutečným pachatelem.

Musím přiznat, že jsem pachatele neodhadla, i když jsem tak nějak kroužila kolem. V příběhu se vyskytovalo mnoho podezřelých postav a to svádělo k unáhleným soudům. Ale zase je lepší mít z čeho vybírat, než mít jen dva podezřelé. Celý příběh měl rychlý spád, krátké kapitoly a žádná hluchá místa. Líbila se mi také osobní linka poručice Drábkové. Dodávala tomu všemu pocit uvěřitelnosti a byla mi tím hned sympatičtější. Když jsem překonala bariéru moravského hantécu, už jsem se nemohla od knihy odtrhnout a musím uznat, že na českou detektivku byla tato opravdu dobrá.

Kniha je z edice „Původní česká detektivka“.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář