Pomocnice

recenze

Pomocnice (2023) 4 z 5 / maphiosso
Pomocnice

S Millie Callowayovou se život opravdu nemazlí. Bydlí ve svém starém omláceném autě a kvůli škraloupu v trestním rejstříku si může o slušné práci nechat jenom zdát. O to větším překvapením je, když získá místo u zámožné rodiny Winchesterových jako pomocnice v domácnosti. Paní domácí, Nina, je sice nepořádná a působí zmateným dojmem a její dcera novou hospodyni přímo nesnáší, ale pro tak lukrativní zaměstnání snese Millie cokoliv. Navíc je tady Ninin manžel Andrew, který ji dokáže v těžkých chvílích podpořit. Ne vše je ale tak, jak se na první pohled zdá být a Millie se brzy začne dozvídat o velkém rodinném tajemství.

Ačkoliv je britská rodačka Freida McFaddenová už několik let úspěšnou spisovatelkou, teprve bestseller Pomocnice z ní udělal celosvětově uznávanou autorku, podle mého skromného názoru oprávněně. Děj sice neoplývá originalitou, podobných psychothrillerů o schématu idylická rodina - velké tajemství, už jsme měli příležitostí číst bezpočet, velkou předností McFaddenové je ale forma, jakou dokáže příběh vyprávět. V krátkých kapitolách se postupně dozvídáme více a více o rodině Winchesterových i o samotné Millie, ale vždy jen tolik, abychom zůstali v napětí a měli chuť číst dál. Díky střídání perspektiv vyprávění z pohledu jednotlivých postav nechybí ani překvapivé zvraty. Kniha se samozřejmě nevyvarovala mnohým žánrovým klišé a místy je děj až těžko uvěřitelný, ale svůj hlavní cíl, bavit, plní na jedničku. Náročného čtenáře nezklame ani závěrečné finále, které bylo, alespoň pro mne, dost překvapivé, a hlavně otevírá prostor pro pokračování. Asi není tajemstvím, že v zahraničí už vyšlo a těší se velmi dobrým recenzím.

I když je Pomocnice v podstatě recyklací témat, které se stále vrací ve více či méně zdařilých podobách, tak se jedná o psychothriller, který se může bez rozpaků zařadit po bok knih jako Dívka ve vlaku nebo Zmizelá. Díky svižnému tempu, postupnému dávkování napětí a nečekaným zvratům nebudete chtít knihu odložit z ruky.

Komentáře (0)

Přidat komentář