Plutoshine

recenze

Plutoshine (2023) 4 z 5 / maphiosso
Plutoshine

Lucy Kissick byla dosud českému čtenáři naprosto neznámou autorkou. Ovšem fakta, že se profesně věnuje jaderné chemii, a že kniha Plutoshine získala ocenění Bloomsbury Writers a Artists' inaugural Working Class Writers' přiměla pozvednout obočí nejednoho fanouška sci-fi, včetně mě.

Na nejvzdálenější výspu lidské civilizace, stanici Stern na Plutu přilétá tým expertů s cílem "přinést slunce" a zahájit proces terraformace trpasličí planety. Od počátku jim v jejich snažení pomáhá místní němá dívka Nou. Mezi ní a vedoucím skupiny Lucianem brzy vzniká přátelské pouto, pracovní idylu však narušuje pachuť nedávné tragédie zahalené tajemstvím, při níž přišla Nou o řeč.

Středobodem veškerého dění je stanice Stern, na které probíhá každodenní běžný život místních obyvatel. Mimo jiné je zde park se živými stromy, hudební zkušebna pro potřeby jediné kapely na Plutu a také laboratoře týmu terraformovačů, kde se mezi malou Nou a Lucianem rozvíjí vztah, který je klíčový při rozplétání tragické události. O té se s ubíhajícími stránkami čím dál více dozvídáme díky retrospektivním kapitolám. Pluto velmi brzy poznáme i mimo stanici a nutno říct, že popisné pasáže nekonečných ledových plání a hor rozléhajícími se pod hvězdnou oblohou působí až magicky. Jak už naznačuje oficiální anotace, snahu přivést na Pluto přívětivější podmínky pro život, naruší sabotáž. Po pozvolné a poznávací části knihy tedy přichází mnohem akčnější pasáže, které si v mnohém nezadají s těmi nejšílenějšími kousky z knih Andyho Weira. A protože nakladatelova anotace tohoto autora zmiňuje hned první větou, konkrétně: Oceňovaný světový bestseller pro čtenáře Andyho Weira, u srovnání ještě chvíli zůstanu. Zatímco Weir na čtenáře chrlí další a další technické údaje od první do poslední stránky, Kissick je dávkuje postupně a v mnohem menší míře. Hard sci-fi v jejím podání tedy není zase až tak hard, zároveň nemáte pocit, že byste byli o něco ochuzeni. Kniha se nevyhýbá ani etickým problémům, z nichž nejsilnější je otázka, za jakých podmínek a zda vůbec si smí člověk nárokovat cizí světy.

Ačkoliv je Plutoshine čistokrevnou science fiction, vedle s ní nešlápnou ani milovníci jiných žánrů. Ať už pro živé a uvěřitelné postavy, jímž autorka věnuje nemalý prostor i po psychologické stránce, nebo jen pro poznávání mrazivého, člověkem nedotčeného světa, který se Lucy Kissick podařilo stvořit.

Komentáře (0)

Přidat komentář