Smrtící Apollo

recenze

Smrtící Apollo (2023) 4 z 5 / maphiosso
Smrtící Apollo

Na světě bychom nenašli mnoho povolanějších osob pro napsání románu o cestě na měsíc a o vesmírném závodu mezi USA a Sovětským svazem než bývalého astronauta Chrise Hadfielda. Ten během své bohaté kariéry strávil ve vesmíru více než 4 tisíce hodin, podstatnou část také na ruské stanici Mir. Na literárním poli už také není tato ikona moderní kosmonautiky žádným nováčkem. Jeho prvotina Astronautův průvodce životem na Zemi z roku 2013 se setkala s velkým úspěchem jak u čtenářů, tak u kritiky. Nyní Hadfield přichází s thrillerem Smrtící Apollo.

Rok 1973, NASA se chystá na start Apolla 18. Zdánlivě rutinní vědecká mise má přísně tajné vojensko-politické pozadí. Sovětský svaz má na oběžné dráze Země i na měsíčním povrchu svá špionážní a výzkumná zařízení a úkolem Apolla 18 je, aby se s nimi vypořádalo. Jenže během příprav startu dojde k neštěstí, při jehož vyšetřování vyplyne, že ne všichni členové posádky hájí stejné zájmy. K letu Apolla 18 se upírají oči USA i Sovětského svazu. Závod nejen o čas právě začíná...

V úvodu knihy se seznámíme s Kazimierasem "Kazem" Zemeckisem, bývalým pilotem a astronautem, který jakožto letový kontrolor přijíždí do řídicího centra NASA. Tato postava má asi nejblíže k pojmu hlavní hrdina, i když typickým hlavním hrdinou rozhodně není, spíše jakýmsi pojítkem mezi všemi důležitými událostmi. Doménou knihy a velkou přidanou hodnotou, protože od bývalého astronauta zde máme vše tzv. z první ruky, jsou technické detaily. V podstatě od fáze výcviku posádky až po závěrečné fáze letu je čtenář zásobován podrobnostmi o fungování jednotlivých zařízení, perličkami a zajímavostmi, které jsem v průběhu čtení s nadšením dohledával na internetu. Později, když děj začne nabírat na obrátkách, už ale tyto detaily mohou působit trochu rušivě. Například se během dramatické pasáže chcete rychle dozvědět její rozuzlení, ale nejdřív se musíte prokousat pár odstavci o tom, jaký obvod zrovna zkratoval a který technik za to může a z jakého důvodu. S děním v NASA paralelně sledujeme v nemalé míře také události v Sovětském svazu a z technického hlediska znovu velmi podrobně. V krátké době nám Laser-books servírují knihu s odvážnou notickou v anotaci: Pro čtenáře Andyho Weira. Nutno uznat, že Smrtící Apollo se k této poznámce hodí daleko více než předchozí Plutoshine.

Chris Hadfield ve Smrtícím Apollu nabízí velmi zdařilý historický sci-fi thriller, který sice pro svou technickou podrobnost zřejmě neosloví nováčky v tomto žánru, ale fanoušci kosmonautiky a hard science fiction literatury se s touto knihou ocitnou doslova v nebi.

Komentáře (0)

Přidat komentář