Pojízdná knihovna

recenze

Světla jihu (2021) 4 z 5 / Ivuska.09
Světla jihu

Jednou z horkých novinek nakladatelství MOBA je kniha Světla jihu od bestsellerové autorky Niny George. Já její tvorbu dobře znám, takže jsem se s chutí pustila i do nového románu.

Hlavními hrdiny jsou manželský pár Elsa a Francis. Musím říct, že obě tyto postavy jsou velmi zajímavé. Především Elsa je zvláštní žena, jejíchž charakter budete odkrývat postupně s tím, jak bude plynout samotný příběh. Elsa a Francis nemají děti. Jejich život se od základů změní v den, kdy Francis najde v kolébce pod olivovníkem osiřelé dítě Marii-Jeanne. K jejich štěstí je rozhodnuto, že tato dívka zůstane u nich a Elsa s Francisem se stanou jejími pěstouny. A od toho dne je jejich život naplněný štěstím a nekonečnou láskou.

Možná budete mít pocit, že úvod celého příběhu je lehce komplikovaný. Promlouvá k vám totiž jedna z postav, která není pro knihy tak úplně typická - postava Lásky. V tomto vyprávění zaujímá roli vypravěče. Vydržte, vše podstatné pochopíte a pak se dočkáte příběhu, který očekáváte. Láska označuje všechny lidi očím neviditelným znamením. Poskytuje sílu, naději, nechává nás toužit. A lidé jsou pak těmi, kdo činí lásku svým chováním a svými činy viditelnou. Nutno podotknout, že většina lidí zachází s láskou neúspěšně... Jak si povedou naše hlavní postavy Elsa, Francis a Marie-Jaenne? Pusťte se do čtení a sami uvidíte.

Dobrou zprávou pro všechny knihomoly bude jistě fakt, že důležité místo mají v příběhu knihy. Nevinně vypadající obdélníkové papírové věci obsahující spoustu slov. A v tomto románu můžete vidět, jak se formuje vztah ke knihám těch, kteří je nijak v oblibě neměli. Měli z nich strach a báli se změn. Původně. Marie-Jeanne dostane nápad, nad kterým Francis neustále přemýšlí: mohli by si zařídit pojízdnou knihovnu a dostat tak knihy k více lidem!

Většinu problémů mají lidé pravděpodobně s tím, žen si nemohou knihy dovolit.

Prostředí jižní Francie, ve kterém se celý příběh odehrává, je vskutku malebné. Kdo by nepropadl kouzlu levandulových polí, vinic, ovocných hájů, starého olivovníku, francouzských pastvin a hor? Stejně tak styl psaní je velmi originální. Určitě si na něj ale budete muset nejprve zvyknout.

Odvaha, upřímnost, čest a láska k lidskému bytí, láska ke knihám a další podoby lásky. Krásné vyprávění plné poetických slov. O tom tento román je. Určitě ho vyzkoušejte, za přečtení stojí.

Komentáře (0)

Přidat komentář