Po Stříbrné cestě bych se bohužel znovu nevydala

recenze

Stříbrná cesta (2019) 3 z 5 / KáťaM.
Stříbrná cesta

Stříbrné cestě marketing umetl cestičku tak, že se stala hitem této zimy. Obálka dostala líbivou stříbrnou nálepku "EDICE SVĚTOVÝ BESTSELLER," a nese podtext "thriller, který nadchl celou Skandinávii." Skandinávské thrillery jdoucí až do morku kostí mám moc ráda, ve Stině Jackson jsem ale nového Joa Nesbøho ani Håkana Nessera neobjevila.

Příběh se odehrává v severním Švédsku. Hlavní postavou je Lelle, muž ve středním věku, kterému se na místě, zvaném Stříbrná cesta, ztratila před třemi roky dospívající dcera Lina. Lelle si to dává za vinu, protože na autobusovou zastávku, ze které už nikdy neodjela, ji dovezl on. Veškerý svůj čas tráví hledáním Liny, přičemž spadeno má hlavně na jejího tehdejšího přítele. Povoláním je Lelle učitel a doposud měl něco jako pauzu na zotavení. Teď se ale vrací a zjišťuje, že do městečka se přistěhovala podivínská Meja, která je přibližně ve věku Liny. Lelleho k Meje stále něco přitahuje, obzvlášť ve chvíli, kdy vyjde najevo, že se Meja zamilovala do jistého Carla Johana. Rodina Carla Johana je trochu podivínská. Žije izolovaně od lidí a věří na nejrůznější katastrofické scénáře o konci světa.
Příběh nabírá na obrátkách ve chvíli, kdy zmizí i Hanna, dívka věkem i vzhledem velmi podobná Lině. Souvisí spolu případy, žijí dívky?
To už si případně musíte přečíst sami... Tedy musíte, za mě ani ne. Na Stříbrné cestě mi vadilo, že jsem od poloviny tušila, kde se skrývá pachatel. Při thrilleru chci být napjatá až do poslední chvíle. Krom toho to bylo na mě pomalé a takové unylé a závěr naopak trochu překotný, ale naštěstí aspoň trochu překvapivý.

Myslím, že velký problém knižního trhu je předsudek, že cokoli pochází z pera skandinávského autora, bude dobré. Stina Jackson je mladičká autorka, asi má celkem povedený debut, když nadchl celou Skandinávii, jak hlásí obálka, ale musím říct, že já jsem čekala víc. Věřím ale, že autorka má šanci napsat v budoucnu lepší příběhy, rozhodně bych dala jejím dalším knihám šanci, ale toto má do pořádného thrilleru ještě daleko.

Hodnotím jako lepší průměr, nevšední zápletka, ale ne moc dobře vystavená. Co vy a Stříbrná cesta?

***
Katka Malinová

Komentáře (0)

Přidat komentář