Písecká četnická pátračka

recenze

Lákavá nabídka ke zločinu (2022) 4 z 5 / Maru.Maruska
Lákavá nabídka ke zločinu

Po delší době mě zase zaujala novinka ze „zelené edice“, která se oficiálně pyšní názvem Původní česká detektivka. Tuto edici vydává nakladatelství MOBA a čítá opravdu hodně titulů, takže doporučuji si nabídku projít, třeba některý z nich zaujme i vás. Já jsem tentokrát zvolila novou sbírku kriminálních povídek Ladislava Berana s názvem Lákavá nabídka ke zločinu.

Hned v úvodu této recenze mohu prozradit, že jsem si opětovné setkání s pro mě již známými postavami užila. Kromě členů písecké četnické pátračky (štábní kapitán Votruba, štábní strážmistr Hřebejk, koroner doktor Cafourek...) se můžete těšit i na šéfa písecké kriminálky kapitána Karase s poručíky Studničkou, Machem a vyšetřovatelkou Vandovou. A mohu vám slíbit, že i tentokrát budou mít všichni hodně napilno!

Co se týče povídek, nejde o žánr, který bych preferovala. Většinou mám totiž při jejich čtení pocit, že než se děj pořádně rozjede, je konec celého vyprávění. A to mi trochu vadí. Tato výtka se však netýká spisovatele Ladislava Berana. Mám přečteny téměř všechny jeho příběhy a musím poznamenat, že pokud mám chuť na něco kratšího s kriminální zápletkou, tak právě on mé čtenářské chutě dokáže spolehlivě uspokojit. Tento písecký autor totiž moc dobře ví, o čem píše. Námětem mu jsou případy z vlastní kriminalistické praxe. Navíc ve svých dílech dokáže velmi dobře zkombinovat napětí i humor. Zkrátka místy si nervozitou budete okusovat nehty na rukou a jindy se zase pobavíte hláškami hlavních hrdinů. To mě baví.

Přiznám se, že kvalitu knih, které v této „zelené edici“ vychází, považuji za značně různorodou. Občas trefím na takovou knihu, kterou prostě nejsem schopna dočíst. A jindy naopak objevuji přímo poklady naší literatury a říkám si, jak šikovné autory máme. Problém však je, že mám dojem, že tito skvělí autoři ve zmíněné edici pak tak trochu zapadnou a nedostane se jim tolik chvály, kolik si zaslouží. Proto vám alespoň prostřednictvím této recenze doporučuji spisovatele Ladislava Berana. Pokud máte rádi kriminální povídky zkuste některý z jeho souborů o legendární písecké četnické pátračce.

Komentáře (0)

Přidat komentář