Písecká četnická pátračka

recenze

Lákavá nabídka ke zločinu (2022) 4 z 5 / Maru.Maruska
Lákavá nabídka ke zločinu

Po delší době mě zase zaujala novinka ze „zelené edice“, která se oficiálně pyšní názvem Původní česká detektivka. Tuto edici vydává nakladatelství MOBA a čítá opravdu hodně titulů, takže doporučuji si nabídku projít, třeba některý z nich zaujme i vás. Já jsem tentokrát zvolila novou sbírku kriminálních povídek Ladislava Berana s názvem Lákavá nabídka ke zločinu.

Hned v úvodu této recenze mohu prozradit, že jsem si opětovné setkání s pro mě již známými postavami užila. Kromě členů písecké četnické pátračky (štábní kapitán Votruba, štábní strážmistr Hřebejk, koroner doktor Cafourek...) se můžete těšit i na šéfa písecké kriminálky kapitána Karase s poručíky Studničkou, Machem a vyšetřovatelkou Vandovou. A mohu vám slíbit, že i tentokrát budou mít všichni hodně napilno!

Co se týče povídek, nejde o žánr, který bych preferovala. Většinou mám totiž při jejich čtení pocit, že než se děj pořádně rozjede, je konec celého vyprávění. A to mi trochu vadí. Tato výtka se však netýká spisovatele Ladislava Berana. Mám přečteny téměř všechny jeho příběhy a musím poznamenat, že pokud mám chuť na něco kratšího s kriminální zápletkou, tak právě on mé čtenářské chutě dokáže spolehlivě uspokojit. Tento písecký autor totiž moc dobře ví, o čem píše. Námětem mu jsou případy z vlastní kriminalistické praxe. Navíc ve svých dílech dokáže velmi dobře zkombinovat napětí i humor. Zkrátka místy si nervozitou budete okusovat nehty na rukou a jindy se zase pobavíte hláškami hlavních hrdinů. To mě baví.

Přiznám se, že kvalitu knih, které v této „zelené edici“ vychází, považuji za značně různorodou. Občas trefím na takovou knihu, kterou prostě nejsem schopna dočíst. A jindy naopak objevuji přímo poklady naší literatury a říkám si, jak šikovné autory máme. Problém však je, že mám dojem, že tito skvělí autoři ve zmíněné edici pak tak trochu zapadnou a nedostane se jim tolik chvály, kolik si zaslouží. Proto vám alespoň prostřednictvím této recenze doporučuji spisovatele Ladislava Berana. Pokud máte rádi kriminální povídky zkuste některý z jeho souborů o legendární písecké četnické pátračce.


Lákavá nabídka ke zločinu Lákavá nabídka ke zločinu Ladislav Beran

Čtenáři oblíbených krimi povídek známého píseckého autora, emeritního komisaře kriminální služby Ladislava Berana vědí moc dobře, že velitel písecké četnické pátračky štábní kapitán Votruba, štábní strážmistr Hřebejk s koronerem d... více


Komentáře (0)

Přidat komentář