Pilařovské tajemství

recenze

Přichází čas pomsty (2018) 5 z 5 / akinomV
Přichází čas pomsty

Několik zavražděných a záhadný vzkaz na místě činu. Tak zní část anotace ke knize ze série původních českých detektivek, která už sama o sobě láká k přečtení.

Kniha nás přivádí do městečka Pilařov, které se nachází ve středních Čechách, poblíž města Beroun. Místní poklidná atmosféra je narušena příjezdem zpěvačky Elishy, zdejší rodačky, která přijala pozvání k účasti na hudebním festivalu „Zlatá nota“. Postupně se seznamujeme s majitelkou hotelu a její rodinou, poznáváme organizátory hudebního festivalu, ale i obyčejné obyvatele maloměsta. Narážíme zde na osamělost, klasickou zvědavost, drby a přetvářku. Mnoho postav má vzájemně propletené vztahy, které se v průběhu příběhu pomaloučku poodhalují.

Než se Elisha pomyslně zabydlí, přichází na scénu první vražda. K případu se kromě vrchního inspektora Vyskočila přidává i soukromá vyšetřovatelka Tara. Pro Taru to není první případ (ani první kniha s její postavou) a tak ani moc netápe a pouští se do rozplétání tajemství, které sahá až do minulosti. Vražd je nakonec v knize víc, ale čím víc jich je, tím víc se přibližujeme odhalení jak již zmíněného tajemství, tak i vraha samotného. Jak do toho všeho zapadá Elisha a co její příjezd způsobil, to už vám neprozradím.

Osobně mohu říct, že se mi kniha líbila. Jsem velkým fanouškem Agathy Christie a než nějaké „vyvražďovací“ thrillery si ráda přečtu klasickou detektivku. Takovou, kde nechybí tajemný vrah, spousta podezřelých, které postupně poznáváme a samozřejmě zajímavý detektiv, který to všechno zvládne rozplést aniž by musel střílet na všechny strany a odrážet útoky maniaků na každém kroku. Tato knížka to vše splňuje. Navíc jsem se musela občas i smát. Tara je sympaťačka, která má občas zajímavé průpovídky či myšlenky, které se dozví jen čtenář.

Zápletka je povedená, příběh plyne rychle a krátké kapitoly svádí k tomu, že knihu nechcete odložit. Vraha jsem odhalila ve stejný okamžik, kdy na to přišla i Tara a tak jsem ráda, že to pro mě nebylo předvídatelné a tajemství vydrželo až do konce. Knihu tedy mohu doporučit všem, kteří si chtějí užít poklidný podvečer u dobré detektivky.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář