Peníze nade vše

recenze

Domino (2019) / klarabooks
Domino

Peníze až na prvním místě. Peníze jsou hybnou sílou ve společnosti. Peníze dělají divy … Inu, podle toho to i vypadá. O „zázračné moci“ spousty peněz a honbou za nimi pojednává Domino z pera Václava Grubera.
Příběh staví na snové představě soužití pracháče – boháče a krasavice, což často vídáme třeba ve filmech. V tomto případě bohatému podnikateli Arturovi stojí po boku mladá krásná žena Linda. Na první pohled pohádkový život. Ovšem realita mnohdy nebývá jako první zdání.
Může se totiž vyskytnout „rušivý element“. Třeba takový milenec manželky boháče. A když je ten milenec navíc zaměstnanec daného boháče, dostává příběh grády. Vzniká vztahový trojúhelník a aby toho nebylo málo, záhy přichází další krásná žena, jež má vzrušující náboj. Ano, taková černošská asistentka jménem Marianne je.
Vztahy mezilidské se vyvíjí na pozadí boje o lukrativní zakázku. Budování letního sídla pro Evropský parlament v někdejším vojenském areálu v Čechách samo o sobě zní atraktivně. Je to bezesporu unikátní bruselská zakázka, o které se určitě hodně podnikatelům sní!
Kniha je maximálně aktuální, protože v popředí zájmu je to, co hodně dnešních bohatých a vlivných řeší: honba za majetkem, nevěra ve vztahu, snaha získat peníze a projekty z EU …
Zde se potvrzuje přísloví, že kdo má moc, má pořád málo. Nikoliv potřební, ale bohatí se honí za dalším majetkem. Výhrůžky dělají z tohoto společenského románu místy skoro drama.
Autora chválím za to, že zmiňuje absurdity, s kterými se v dnešní době setkáváme. Například jablka, která běžně patří mezi plody naší země, se k nám dováží ze zahraničí – zde je konkrétně uvedena Itálie jako země původu jablek prodávaných u nás. Ale to je jedno, z které země … Podle selského rozumu je naprosto zbytečné převážet ovoce, které si můžeme vypěstovat sami - zvyšuje to náklady za mezinárodní přepravu, náklady za manipulaci, kromě toho je mezinárodní nákladní doprava zátěžovým faktorem pro životní prostředí … Je určitě chvályhodné na tyto nesmysly dnešní doby, nad nimiž se mnohdy už ani nezamýšlíme, upozornit.
Autor taky naznačuje určité „vady na kráse“ fungování EU. Dokládají to například výroky ve smyslu, že v EU není nic nemožné, dále že se peníze v Evropské unii občas pohybují podivuhodným způsobem a také že výstavba letního sídla pro Evropský parlament v někdejším vojenském areálu v Čechách je bláznivý nápad – ovšem když jde o prachy, může být nápad i sebebláznivější!
V oblasti partnerských vztahů z příběhu vyplývá, že boháč si sice „koupí“ mladou krásnou ženu, ale už si nekoupí její věrnost a lásku.
Dále je evidentní touha po kariéře a majetku – v tomto případě u hrdiny Stefana, jenž sní o tom mít se jako jeho šéf a zatím jediné, co s ním má společné, je Linda, která je současně šéfova manželka a Stefanova milenka.
Dokonalé popisy dění a místa dokládají, že lékař Václav Gruber má dar slova. Já sama jsem si ten příběh odžila s jeho aktéry.
Neboť Paříž je zatím můj nesplněný sen, popis Paříže, kam byl vyslán Stefan, jsem si ráda přečetla.
Tento společenský román ze současnosti mohu doporučit všem milovníkům tohoto žánru, kteří navíc mají rádi ochucení napětím, a děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář