Paní Smrt

recenze

Diamantové oko (2023) 5 z 5 / Jenda744
Diamantové oko

Znáte americkou spisovatelku Kate Quinn? Pokud ne, určitě byste to měli napravit! Má na svém kontě již několik knih a sám jsem byl překvapen, jak skvěle jsou hodnocené. Vlastně jsem na autorku narazil spíše náhodou. A zaujalo mě právě pozitivní hodnocení jejích příběhů, takže jsem se rozhodl, že se také do nějakého pustím. A vybral jsem její nejnovější román s názvem Diamantové oko, které nedávno vydalo nakladatelství MOBA. A o čem tento příběh je?

Autorka vás přenese do konce třicátých let minulého století. Hlavní hrdinkou je Mila Pavličenková. Studentka historie se zálibou v literatuře. Pracuje v knihovně a pečuje o malého syna. Ano, tušíte správně: autorka děj příběhu zasadila do druhé světové války. A i této dívce změní život Hitlerova invaze. A tak se ze zakřiknuté ženy v podstatě ze dne na den stane výkonná odstřelovačka, která ukončí život mnoha lidí...

Nejprve jsem si říkal, jestli kniha neosloví spíše ženy, ale pokud nad ní váhá nějaký muž, tak rovnou říkám: chlape, klidně se také pusť do čtení! Námět je zajímavý a byl jsem zvědavý, jak ho autorka uchopí. Přece jen o neobyčejném životě ženy pochybující se v první válečné linii jsem ještě mnoho příběhů nečetl. No, zpracování se autorce docela povedlo. I když ani Kate Quinn se samozřejmě nedokázala vyhnout nějakým romantickým prvkům, což je v očích muže často hodnoceno jako obrovské klišé (zkrátka bychom se bez romantické linky obešli), tak příběh hodnotím pozitivně. Přečetl jsem knihu za dva dny a bavila mě. Pozitivní hodnocení autorčiných příběhů nyní chápu a jedno přidávám i já.

Určitě se i vy zamyslíte nad tím, zda Mila byla hrdinkou či chladnokrevnou vražedkyní vzhledem k tomu, kolik lidí zabila... Co si budeme povídat: ženy milující silné hlavní hrdinky budou z příběhu nadšené. Ale jak jsem psal, i muži si ho určitě užijí. A já jdu vybírat, do kterého z dalších autorčiných příběhů se pustím, protože Diamantové oko je mým prvním přečteným románem od této spisovatelky. Nicméně to vypadá, že ať sáhnu po kterémkoli dalším, nemůžu udělat chybu.

Komentáře (0)

Přidat komentář