Osamělí

recenze

Osamělí (2020) / Ivuska.09
Osamělí

Švédského autora Håkana Nessera vám jistě nemusím představovat. Troufám si tvrdit, že i u nás už se těší docela velké oblibě. I já jsem od tohoto spisovatele přečetla minimálně deset knih! A prozatím poslední, do které jsem se pustila, nese název Osamělí. Pokud dílo tohoto autora sledujete, tak jistě víte, že se jedná už o čtvrté pokračování série jejíž hlavní postavou je inspektor Gunnar Barbarotti.

Inspektora Gunnara Barbarottiho už tedy dobře známe z předchozích dílů a já už jsem se těšila na další pátrání, které tohoto muže čeká. I tentokrát se dostane do komplikované situace. V lesní rokli nedaleko Kymlinge je objevena mrtvola. Jenže to není první mrtvola, která je na tomto místě nalezena. První se zde objevila již před pětatřiceti lety. Opravdu je možné, že by spolu oba případy nějak souvisely, když je dělí tolik let?

Mám ráda knihy, které jsou komplikovanější a ve kterých se objevuje více časových linií (jako je tomu zde). Jedna je zaměřena na současnost, druhá se odehrává o zmíněných pětatřicet let dříve, kdy se šest studentů vydalo v pronajatém autobuse na cestu po východní Evropě. Forma knihy je tedy složitější a součástí příběhu jsou třeba i deníkové záznamy. Některé čtenáře možná překvapí i duchovní ráz, který je příběhem protkán. Jde hlavně o úvahy a rozmluvy s Bohem, jenž zejména ateisty zřejmě příliš nepotěší. Nicméně jako rušivý element jsem je nevnímala a případně můžete podobné pasáže prostě přeskočit.

I tento příběh (stejně jako další od tohoto autora) pro mě mají nezapomenutelnou atmosféru. Nestává se mi příliš často, že by mi během čtení naskakovala husí kůže. Håkan Nesser ve mě však tento druh mrazení vyvolat umí. Jeho příběhy jsou napínavé a velmi čtivé - a to i přes složitější formu, kterou nároční čtenáři jako já rozhodně uvítají. A ještě musím pochválit obálku. Je opravdu povedená a přesně vystihuje atmosféru celého příběhu.

Já mám knihy Håkana Nessera ráda, takže mě snad žádné z jeho děl zklamat prostě nemůže. Tato série mě zatím baví a i tento díl jsem si vychutnala. A už teď jsem si jistá, že si nenechám ujít ani další pokračování!

Komentáře (0)

Přidat komentář