Oči máš otevřené dokořán, ale nevidíš nic.

recenze

Prokletý rok (2020) / Podlavicí
Prokletý rok

Karanténa.... Doufám, že ji všichni v pohodě zvládáte. Co vám chybí nejvíc? Mně kino, divadlo, restaurace, obchůdky, jazykové kurzy, sáhodlouhé obhlídky všech knih v knihkupectví, kafe s přáteli a další drobnosti, které běžně plnily můj den. Když mi tohle všechno bylo ze dne na den bez varování odepřeno, zjistila jsem, že mám náhle spoustu volného času. V jednom je pro nás knihomoly ta karanténa přece jenom pozitivní. Konečně můžeme dohnat všechny knižní resty! Dočíst poslední díly rozečtených sérii a knihy, které jsme si koupili nebo půjčili již před tisíci lety a které se doteď nedočkavě kupily ve zvětšujících se hromádkách odloženců v poličkách naších knihovniček. Já jsem jenom za poslední čtyři týdny přečetla 9 knížek. A dvě z toho jsou dokonce povinná četba! No jo... Karanténa dělá divy.

Díky moři volného času jsem také mohla konečně podlehnout naléhání Oly neboli Nofreeusername a vrhla jsem se na velmi vychvalovanou knihu Prokletý rok. Určitě už jste o ní slyšeli, je to novinka z Cooboo a hodně žhavý tip. Jsou na ni tak neuvěřitelně kladné recenze, že se stala must read pro všechny, kdo nechtějí v knižním světě young adult zaostávat. Číst Prokletý rok je prostě trendy hit, tak běžte honem do knihkupectví a jeden výtisk si pořiďte.

Prokletým rokem si musí projít všechny ženy ve vesnici. V 16 letech jsou dívky vyhnané na rok ven z města, kde se v divočině mají zbavit své temné magie a domů se vrátit očištěné, pokud tedy přežijí...

Tierney Jamesová je jednou z dívek, které letos prokletý rok čeká. Daleko větší strach než z pytláků či duchů, kteří během něj můžou v lesích čekat, má hrůzu z manželství. Žije ve společnosti, kde je žena jen nádobou pro zplození syna. A Tireney sní o lepším světě, kde ženy mají větší hodnotu než kus masa. Má jedna dívka šanci vše změnit?

„Pamatuji si, co nás učili. Nohy roztáhnout, ruce podél těla, oči k Bohu.“

Prokletý rok je dystopický mysteriózní román s prvky thrilleru. Z celého příběhu jde lehce mrazivý pocit, který se do čtenáře zakousne a nepustí ho až do konce... A i pak ještě nějakou chvíli setrvá.

V knize nechybí akce, dobrodružství, napětí, ale ani pořádná milostná zápletka s opravdu originální pointou. Děj je neobvyklý, zajímavý a plný zvratů a až do poslední strany udrží čtenáře v napětí.

„Ale nezačíná takhle snad všechno zlo? Plíživě. Nenápadně. Jako utahování šroubu.“

V knize bych skutečně těžce hledala nějaká negativa. I na hlavní hrdinku Tierney musím pět samou chválu. Je statečná, vytrvalá, sebevědomá, odvážná, racionální a pragmatická.

„A vtom si všimnu dívky, která přede mnou stojí. Je jí tak třináct nebo čtrnáct, je vysoká a štíhlá, pohupuje se na špičkách chodidel a naprosto tím otravuje své rodiče, prarodiče i mladší sourozence. Má v sobě nervózní energii dívky na pokraji ženství. Změny. Kolem projde muž v obleku a instinktivně se podívá jejím směrem, prohlédne si ji od hlavy k patě, jak se říká. Ten pohled dobře znám. Teď už je k mání. Kořist.
A pak si všimnu procházející ženy. Zatímco si dívenku prohlíží, zamlží jí oči smutek, možná opovržení. Třeba jí to připomene všechno, co ztratila... Všechno, co si myslí, že už se jí nikdy nevrátí, ale z té dívky je rázem soupeřka.“

To napsala Kim Liggettová v poděkování. A mně je z toho smutno, neboť je to asi skutečně pravda.... Proč vidí ženy v mladších dívkách sokyně? Neměly bychom být rivalky, ale přítelkyně. Všechny ženy na světě přece mají mnoho společného a měly bychom táhnout za jeden provaz a podporovat se.

„Největší hrozbou mohou být nakonec dívky jedna druhé.“

A tomhle Prokletý rok doopravdy je. Vypráví o magii, pytlácích, boji o přežití, ale hlavní poselství je, aby v sobě ženy přestaly hledat soupeřky a namísto toho se navzájem podporovaly. O jednotě a síle ženství a přátelství. A o tom, co všechno dokážeme, když přestaneme jít proti sobě a začneme držet spolu.

Je mi líto, že Prokletý rok je jen standalone. Ráda bych si přečetla i další příběhy z tohoto světa. Příběh byl krásně ukončen, proto bych klidně se spokojila se sequelem, prequelem... S čímkoliv od Kim Liggettové, protože jsem se do ní úplně zamilovala.

Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (2)

Přidat komentář

Podlavicí
30.08.2020

@Aracely Díky :-)

Aracely
21.08.2020

Taková kniha není můj šálek čaje, ale přesto chválím za pěknou recenzi.