Objetí mravenečníka

recenze

Objetí mravenečníka (2021) 4 z 5 / Jajiinka
Objetí mravenečníka

Hodnocení 3,5⭐/5⭐

Brazilský idiom objetí mravenečníka označuje objetí či pozdrav od falešné osoby, která tomu, koho objala, přeje jen to nejhorší. Objetí mravenečníka se označuje jako objetí od nesympatického nebo lživého člověka.

Diplomatka Ellen Vargasová po dlouhé době navštěvuje své rodné město – milované Rio, kde nyní žije její otec, který je známý brazilský geolog. Tato návštěva má byt dlouhá, má působit čtyři roky na britském velvyslanectví. Její první kroky po přistání v Riu jsou přímo k jejímu otci, který jí v průběhu letu poslal zvláštní zprávu. Ellen dorazí do prázdného bytu otce a jeho telefonát jí potvrdí veškeré její obavy, otec byl unesen. Zvláštní ovšem na tom je, že jeho poslední slova zněla, že nemá volat policii. Kdo je její nepřítel? A komu věřit může a komu ne? Kdo je VV? Všechny tyto otázky Ellen trápí. Dokáže vysvobodit svého otce od únosců? A kdo za jeho únosem stojí?

Od této knihy jsem očekávala trochu něco jiného, než jsem dostala. Zaprvé mi chvilku trvalo, než jsem se do příběhu začetla. Kniha je vyladěna doslova jako politický a kulturní thriller spojený s detektivními prvky. Každopádně zajímavé nahlédnutí do diplomatických vztahů, knihu oživovalo a přidávalo jí na čtivosti. Chvilku mi trvalo zorientovat se v množství postav, které měli nápadně podobná jména a trochu se mi to celé pletlo. Ale autorovi musím nechat, že jeho popisování je opravdu úžasné, celé to prostředí jsem si dokázala hezky představit, ovšem u postav už to bylo horší. Fyzicky ani ne, to jsem si také dle knihy dokázala představit, ale připadali mi jako loutky v divadle. Postavy bez emocí. Občas se hlavní postavě zaleskli oči v návalu vzpomínek na otce, toť vše…. i její chování jako postavy mi občas přišlo nereálné a nesmyslné. I samotná romantická linka byla naprosto oproštěna od jakýchkoliv pocitů a myšlenek, naprosto bez emocí. Ovšem na obranu zase musím říct, že to bylo čtivé a moc hezky napsané. Věty byli na úrovni a líbili se mi tam i španělské prvky, které byli vysvětleny pod čarou. Příběh jako takový se mi líbil a byl napínavý a zajímavý, postavy v něm žijící byl na tom bohužel hůř.


Četla jsem ve společném čtení s holkami @ann.ctenarskyklub @blogger.rachel.roo @cteni_s_elby @naprostaknihomolka @salli858 @vendy.dnes.cte @reminder_older_books @janyska13

Komentáře (0)

Přidat komentář