Objetí mravenečníka

Objetí mravenečníka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464124/bmid_objeti-mravenecnika-M28-464124.jpg 4 54 29

Mladá diplomatka Ellen Vargasová přijíždí do Rio de Janeira, kde má působit čtyři roky na britském velvyslanectví. Z letiště spěchá přímo za svým otcem – známým brazilským geologem –, od kterého obdržela po příletu znepokojivou zprávu. Její obavy se potvrdí, když dorazí do otcova bytu a zjistí, že byl unesen. Co znamená velmi podivný záznam v otcově diáři? Proč by ale někdo unášel pro většinu lidí nezajímavého vědce? A proč ji otec žádal, aby nekontaktovala policii? Jediným vodítkem, které Ellen má, je velmi podivný záznam v otcově diáři: dnes přijede Ellen říct jí o VV objetí mravenečníka! Nemá tušení, co to znamená, ale musí ho najít stůj co stůj. Brzy však odhalí, že nepřítel je mnohem mocnější a v nebezpečí není jen její otec. Čas dochází úplně všem. A víte co znamená „objetí mravenečníka“? Brazilský idiom „objetí mravenečníka“ označuje objetí či pozdrav falešné osoby, která přeje zlo tomu, koho objala. Tento výraz vznikl na základě pozorování obranné taktiky mravenečníka velkého, či také mravenečníka tříprstého - mohutného savce, který se v Brazílii běžně vyskytuje.... celý text

Přidat komentář

gretl74
01.03.2024 3 z 5

Nebylo to špatné, i když pár výhrad by se našlo.
Plusy: Rio, lokace, diplomatické kruhy, originální hlavní zápletka, čtivost
Mínusy: některé akce a postavy "klišoidní", hlavní aktéři se občas chovali jako úplní pitomci, jména hlavních brazilských padouchů se mi dost pletla
Celkově jsem spokojená a další autorově knížce dám určitě šanci (co třeba tentokrát něco s japonskou tématikou ;)
3.5*

jirimatejka
17.11.2022 3 z 5

Celkem dobrý příběh ze zajímavého prostředí. Místy trochu moc prvoplánové a přímočaré, děj trochu nereálný.


veriszv
09.01.2022 4 z 5

Kniha má úžasnou atmosféru a je vidět autorova znalost prostředí, a to jak geografického, tak toho diplomatického. Kniha je totiž z prostředí vysoké politiky a diplomacie, což pro mě bylo příjemné osvěžení a změna, ale pozor pokud vás politické pletky nebaví, mohlo by to na vás být politické až moc. Nicméně já jsem si to užila, i přesto že jsem se občas trochu zamotala v množství jmen.
Hlavní postavy byly velice sympatické a téměř ihned jsem si je oblíbila. Na druhou stranu všichni byli možná až moc odvážní a na to všechno, co je v knize potká, mi přišlo, že dost málo emotivní. Během krátké chvíle se jim totiž obrátil život vzhůru nohama a na můj vkus všechno brali tak, jak to je a nějak moc to neprožívali.
Děj příjemně ubíhá a neustále vás drží v napětí. Pomáhají tomu i krátké kapitoly, které mají i názvy, což pro mě bylo také příjemné zpestření, protože poslední dobou jsem četla jen knihy, co měly čísla nikoli názvy kapitol.
Pokud chcete zkusit něco trochu jiného ze zajímavého prostředí a nevadí vám politické pletky, určitě doporučuju. Mě kniha moc bavila a dostala mě z mojí měsíc trvající čtecí krize. Už se těším na další autorovu knihu!

Berenice038
30.12.2021 5 z 5

Brazílii mám ráda a tohle se autorovi povedlo. To politické pozadí bylo úžasné, aniž by vás při čtení nějak zatěžovalo. Je to čtivé a velmi propracované.

bagel
27.12.2021 2 z 5

Dočetla jsem se sebezapřením, děj byl často nereálný, hvězdičku přidávám za popisy prostředí.

milan7635
23.11.2021 5 z 5

Skvělá kniha, přenesla mě na nejkrásnější místa. Napínavý a originální příběh.

JanaJochova
23.11.2021 5 z 5

Velmi napínavé, neotřelé prostředí. Četlo se to samo. Velmi mě to bavilo.

Ctenar1202
30.10.2021 1 z 5

Nelibil se mi děj ani vylíčení postav. Popisy okolí mě nudily a pár akcí v knize mi přišlo amatérsky podivných. Čtení jsem v půlce vzdala.

ydnac
23.10.2021 5 z 5

NÁDHERNÁ OBÁLKA :-)
NÁDHERNÉ PROSTŘEDÍ :-)

Ellen Vargasová přijíždí pracovat do Ria de Janeira na velvyslanectví, ale hned po svém příjezdu zjišťuje, že její otec Leo Vargas byl unesen.
Rozjíždí se koloběh událostí, při kterých se seznamuje s Alexem - sympatickým policistou, s přítelkyní svého otce Viviane a společně začínají nebezpečné pátrání.
Čekají je intriky, vraždy a OBJETÍ MRAVENEČNÍKA.
Jestli je toto autorova prvotina, tak smekám :-)
Moc se mi to líbilo, kniha je velice čtivá, krátké kapitoly mě nutily pokračovat pořád dál a za jeden den byl konec :-)
Těším se na další knihy a moc děkuji Jenny46, že mě na tuto knihu přivedla :-)

annettka1098
21.10.2021 3 z 5

OBJETÍ MRAVENEČNÍKA láka svým velmi nezvyklým prostředím, kterým je Rio De Janeiro.
Musím říct, že ze začátku jsem byla z podrobných popisů Ria nadšená a strašně jsem toužila se tam vydat. Postupně však mé nadšení opadalo a chtěla jsem hlavně knihu dočíst. Kniha pro mne byla velmi předvídatelná a už v cca 1/3 knihy jsem věděla co a jak. Co mne velmi překvapilo byla posední kapitola a velmi mne mrzí, že tuto kapitolu autor nezasadil do příběhu dříve a neučinil v knize ještě několik dalších zvratů. Myslím, že přesně to, by knihu posunulo o stupeň výš.
Celá kniha se odehrává v kruzích vysoké politiky, což je další atraktivita příběhu. Bohužel neštěstím pro mne byla podobná jména některých záporných postav, kdy mě pak už ani nebavilo sledovat kdo je kdo.
Nicméně jako literární debut to rozhodně nebylo špatné, i když jsem v tom viděla jisté prvky Lary Croft a Jamese Bonda. Možná jen náhoda, ale já jsem se tomu „porovnání“ neubránila.
HODNOCENÍ: 50 %

Katania
15.10.2021 4 z 5

Povedená kniha. Moc se mi líbil popis Ria a závěr.

Jajiinka
29.09.2021 4 z 5

Od této knihy jsem očekávala trochu něco jiného, než jsem dostala. Zaprvé mi chvilku trvalo, než jsem se do příběhu začetla. Kniha je vyladěna doslova jako politický a kulturní thriller spojený s detektivními prvky. Každopádně zajímavé nahlédnutí do diplomatických vztahů, knihu oživovalo a přidávalo jí na čtivosti. Chvilku mi trvalo zorientovat se v množství postav, které měli nápadně podobná jména a trochu se mi to celé pletlo. Ale autorovi musím nechat, že jeho popisování je opravdu úžasné, celé to prostředí jsem si dokázala hezky představit, ovšem u postav už to bylo horší. Fyzicky ani ne, to jsem si také dle knihy dokázala představit, ale připadali mi jako loutky v divadle. Postavy bez emocí. Občas se hlavní postavě zaleskli oči v návalu vzpomínek na otce, toť vše…. i její chování jako postavy mi občas přišlo nereálné a nesmyslné. I samotná romantická linka byla naprosto oproštěna od jakýchkoliv pocitů a myšlenek, naprosto bez emocí. Ovšem na obranu zase musím říct, že to bylo čtivé a moc hezky napsané. Věty byli na úrovni a líbili se mi tam i španělské prvky, které byli vysvětleny pod čarou. Příběh jako takový se mi líbil a byl napínavý a zajímavý, postavy v něm žijící byl na tom bohužel hůř.

janyska13
27.09.2021 1 z 5

Bohužel většinu knihy jsem se do čtení musela hodně nutit... Nemohla jsem se ze začátku vůbec začíst. Kniha byla postupem času i celkem napínavá a někdy i překvapivá. Romantickou linku jsem sice uvítala, ale pořád nevím, zda celá ta kniha byla uvěřitelná... Řešení celé situace hlavní hrdinkou bylo již od začátku podle mého názoru hodně divné. Hlavní hrdinka vlastně dělala vše dál a občas si vzpomněla, jaké to nyní musí být pro uneseného otce a že musí zase něco zjistit a zkusit ho najít.
Bylo zde také příliš mnoho jmen, která byla podobná a šíleně se mi pletla celou knihu... Občas divné slovní spojení, které nikdo v normálním hovoru nepoužívá. Až moc popisů ulic a pláži v Riu, která možná měly naladit čtenáře, aby se do toho prostředí přenesl, ale mně to k ničemu moc nebylo... Od knihy jsem čekala mnohem víc, škoda.

eva3992
14.09.2021 4 z 5

Kriminální román z úžasného prostředí Rio de Janeira, kam přijíždí mladá Ellen Vargasová. Má zde pracovat na britském velvyslanectví, ale hlavně se chce opět setkat se svým otcem. To se jí ovšem nepodaří. Když přijede do jeho bytu, zjistí, že byl unesen. Bude se snažit udělat vše pro to, aby otce našla, díky tomu se dostane na povrch spousta znepokojivých informací.

Po knížce jsem pokukovala už nějakou dobu, protože si mě na hned získala úžasnou obálkou, která se prostě nedá přehlédnout. Jsem ráda, že jsem se k ní nakonec dostala a líbila se mi tak, že jsem ji přečetla za dva dny. Knížka se čte velice dobře a díky krátkým kapitolám stránky opravdu mizí před očima. Navíc mám ráda, když se děj detektivní /kriminální knihy odehrává jen během pár dnů, zde to je konkrétně 39 dnů. Díky tomu má kniha spád a nejsou tu hluchá místa.

Moc se mi líbily popisy Ria, které Vás zavedou přímo na místo. Měla sem chuť se tam hned rozjet a nějakou dobu tam strávit. V knize jsme se pohybovali ve vyšších politických kruzích, řešila se tu korupce i různé gangy. Na takováto témata nejsem moc zvyklá, nečtu o nich často, tak jsem si zde alespoň trošku rozšířila svůj čtenářský záběr.

Bála jsem se romantické linky, která v knize byla, ale nakonec mi tam pasovala a neměla jsem s ní žádný problém. Co mi ovšem vadilo, bylo spousta jmen, která se mi pletla a já se chvílemi ztrácela v tom, o kom je vlastně řeč (už jenom to, že dvě hlavní hrdinky se jmenovaly Ellen a Evelyn).

Celkově mě však kniha bavila, chtěla jsem se ke čtení vracet a byla zvědavá, jak to celé dopadne.

AndreaCekanova
11.09.2021 2 z 5

Vzhledem k zdejšímu hodnocení a všudypřítomné reklamě jsem měla od knihy velká čekávání. Bohužel zůstala nenaplněna. Příběh sám o sobě jako nápad není špatný, bylo zajímavé nahlédnout do kruhů, kam se normální smrtelník nedostane. Děj občas obsahoval i světlé momenty a pár zajímavých zvratů či informací, ale celkově mám dojem, že byl sepsán jaksi strojově, předvídatelně a s emocemi nastudovanými z příručky – ovšem našly se i situace, o kterých dotyčná příručka pomlčela a já si připadala jak v bizarní komedii. Čekala jsem více exotické atmosféry, ale mám pocit, že se mi dostal jen výčet pláží, ulic, kaváren a luxusních kanceláří. Příběh je místy předvídatelný, přímá řeč strojená, často se opakují jména hlavních hrdinů, kteří jsou jen krásní, uvědomělí a dokonalí. Tři prezidenti se svými vraždícími právníky se mi neustále pletli dohromady. Příběh obsahoval spoustu nelogičností, třeba proč ředitelka Oddělení pro mezinárodní záležitosti na Geologickém institutu nemá kontakty na novináře a musí kvůli tomu navštívit opuštěnou paní na ostrově? Věřím, že někoho příběh zaujme, ale já to bohužel nejsem. Nedělá mi radost psát špatné hodnocení, nicméně doufám, že přinese více užitku, než lakování na růžovo. Držím autorovi palce do dalších literárních počinů.

astra3
05.09.2021 5 z 5

Velmi napínavé a čtivé od začátku do konce. Doporučuji.

a2jana
22.08.2021 5 z 5

Podpatky v knihách - Tahle knížka mě tedy chytila od první stránky, takže jsem ji měla přečtenou za víkend. Má krátké kapitoly a sotva dočtete jednu, musíte pokračovat dál. Jsme v Riu de Janeiru a pohybujeme se v okolí známých a turisticky atraktivních míst, což mě nutilo googlovat fotky. Další, co mě bavilo, bylo prostředí diplomacie a vysoké politiky, ve kterém jsme se pohybovali. Ta knížka je napsaná takovým lehkým, svěžím stylem, takže se toho prostředí nemusíte vůbec bát. A skvělým autorovým tahem je to, že hlavní hrdinkou je žena, respektive dvě ženy, čímž zaujme dámské publikum, ale jinak se námět točí okolo geologických průzkumů a mocenských her politiků, což je téma i pro pány. Nechybí samozřejmě i láska, takže za mě skvělé čtení. Doufám, že autor bude ve své tvorbě pokračovat

Marekh
21.08.2021 5 z 5

O této knize jsem uvažoval dlouhý čas a myslel jsem na knihu, kudy jsem chodil a konečně jsem se pustil do četby. Děkuji nakladatelství ANAG za poslání knihy. Knihu hodnotím na 90 %.

Jedná se o kriminální román z Rio De Janeira z Brazílie, ve kterém hlavní hrdinka ELEN VARGASOVÁ přijíždí do Rio De Janeira a chce v něm pracovat jako diplomatka na britském velvyslanectví. Vzápětí navštěvuje svého otce a zjišťuje, že ho unesli. Její otec je významný geolog a pracuje v Geologickém institutu. Proč jejího otce unesli? Kdo za jeho únosem stojí? Podaří se Elen a jejím přátelům najít jejího otce? Všechno se dočtete v tomto románu.

Oblíbil jsem si Elen, protože stůj, co stůj chce otce najít za každou cenu a jak sama říká, postaví se samotnému Ďáblovi, dokud otce nenajde živého nebo mrtvého. Má s ním velké pouto na rozdíl od její mamky. V románu vystupují další postavy např. VIVIANE, která je otcova přítelkyně a ALEX, který je policista a pomáhá Elen při vyšetřování zmizení jejího otce. V románu vystupují další postavy..

V románu se nachází 110 kapitol, kapitoly jsou krátké a jsou pojmenovány, kniha se dobře četla. V knize se vyskytují také poznámky pod čarou. V románu se dočteme o diplomacii a také o politice. Někdy se mi pletou pojmy diplomatka a velvyslankyně a někdy tyto pojmy míchám dohromady. :)

Autor žil v Brazílii a na románu je to znát, protože nám popisuje pláže, moře, hotely, různé ulice, bary a hotely a také sochu Krista Vykupitele aj. Dočetl jsem se o zvířeti, které se jmenuje aquita, což je kříženec krysy a veverky bez ocasu a také o stromu chlebovník.

Kniha je napínavá, překvapivá, pohybujeme se v diplomatických kruzích a v politice a já jsem s napětím očekával, jak to celé skončí. Oblíbil jsem si hlavní postavy. Závěr knihy je překvapivý. Nad některými situacemi jsem si poznamenal otazník a říkal jsem si, že bych to řešil jiným způsobem než hlavní hrdinové. Brazílie je plná sluníčka, pláží, moře, takže si myslím, že tato kniha může být fajn k četbě na léto.

MARTIN VITICKÝ umí psát a myslím si, že na prvotinu je to skvělá kniha. Doufám, že bude pokračovat v psaní dalších knih a neskončí to pouze u této knihy.

Kniha má nádhernou obálku včetně přední a zadní předsádky. Na přední předsádce se dočteme, co znamená idiom OBJETÍ MRAVENEČNÍKA a na zadní předsádce se dočteme informace o autorovi.

rodak
01.08.2021 5 z 5

Opravdu velmi povedená kniha.Má vše co má současný thriller mít.Zajímavou zápletku,dobře napsané postavy,neustálé posouvání děje-prostě to bylo paráda čtení.A navíc český autor a jeho první román.

Ja2021
01.08.2021 5 z 5

Objeti mravenecnika, kniha se autorovi povedla a vzhledem k tomu, ze je to prvotina, zda se, ze tu v Cechach mame noveho kvalitniho spisovatele. Zaujala mne jiz paradni obalka a upoutavka na pribeh ze zajimaveho prostredi. A byla to trefa do cerneho! Poutavy dej, plny napeti od sameho zacatku az do konce! Diky kratkym kapitolam ma dej spad, je tezke knihu odlozit a prestat cist... Na dovolene ji zhltnete naraz se zatajenym dechem. Povedla se! Budu se tesit az od autora Martina Vitickeho v knhkupectvi uvidim dalsi knihu. Doporucuji!