Mysteriózní thriller postavený na historii a tradici ZAŘÍKÁVANÍ

recenze

Zaříkávačky (2021) 4 z 5 / Jajiinka
Zaříkávačky

Název díla: Zaříkávačky
️Autor: Emanuela Valentini
Počet stran: 368
Nakladatelství: metafora
Rok vydání: 2021


Moc děkuji nakladatelství @grada_cz za zaslání recenzního výtisku této knihy.

„Kdo jsou ti lidé na obrázku?“
„To jsou ti, co jsem je zabil.“
„Vždyť je ti teprve osm…“
„Zabil jsem je, když jsem byl velký.“


Takto začíná příběh, kde lékařka Sára po dlouhých letech přijede do starobylé vesničky v srdci emilských Apenin na pohřeb své dlouho ztracené kamarádky z dětství. Vesnice a lidi v ní jí doslova děsí, vzbuzují v ní vzpomínky, které se dlouho pokoušela pohřbít. Neměla jezdit. Po pozdravení svých tehdejších přátel a krátké setkání s dítětem svého bývalého kamaráda se Sára seznámí s holčičkou, která ji uzdraví řeznou ranku na prstě pomocí zaříkávání. I když se Sára bránila, něžnost holčičky a přesvědčení v jejich očích jí nakonec zlomilo a nechala se uzdravit a slíbila něco na oplátku, i když již tehdy už věděla že lže, protože byla přesvědčena, že tohle místo již nikdy nenavštíví.

Vrátila se ke svému každodennímu životu lékařky. Jenže holčička, jež jí uzdravila zmizela. Někteří lidé tvrdí, že poslední, s kým se ztracená holčička Rebeca viděla byla právě Sára a začíná vyšetřovaní. Vrátí se Sára i přes své přesvědčení do vesnice hledat pravdu? Na holčičce jí zaleží, vždyť má u ní ještě dluh. Má Sára šanci najít holčičku? Proč jí to připomíná případ ztracené kamarádky z dětství? Mají tyto dva případy spolu něco společného? A co když nejsou ty případy jen dva?

Jako první musím opět vyzdvihnout obálku, která vypadá moc krásně!

Začátek příběhu byl pro mě trochu zdlouhavý a natáhnutý, kniha nemá kapitoly, je rozdělena na čtyři části – což mi osobně nějak nevadilo, ale chápu, že u někoho to může být překážkou. Velice se mi zamlouvala krajina, do které byl děj zasazen. Hory a lesy, úplně jsem se dokázala tou představou doslova živit a najedou hned i kniha a postavy v ní měly své obrysy. Mysteriózní nádech tomu dodával dokonalost, kterou dokreslovala i historie a tradice. Klidně bych tam toho snesla i více, dozvědět se o magičnosti samotné vesnice a jejich obyvatel do hloubky. Charakter postavy Sáry s ohledem na její minulost je hezky vystavený a uvěřitelný. Tempo občas pomalejší – ale nenudila jsem se. Problém mi dělaly jména vedlejších postav s G na začátku… měla jsem v tom občas zmatek.

Thriller naplnil má očekávání a byl opravdu skvělý, autorka nám to nedala zadarmo a motala nás a naváděla na falešné stopy až skoro do konce. Tajuplná atmosféra provázela celý příběh a konec byl překvapivý a z části i strašidelný. :-o

Hodnocení 4⭐/5⭐

Znáte tuto italskou autorku? Věříte na léčení skrz magii a bylinky, nebo věříte jen opravdové medicíně?

Komentáře (0)