O odvážné Ruthie

recenze

Stín olivovníku (2019) / MarcyM
Stín olivovníku

To, že si nedokážu představit opustit svůj rodný kraj, pokládám u sebe tak trochu za handicap a obdivuji všechny, kdo se usadí jinde, hlavně v cizí zemi, aby zde zahájili novou etapu svého života.

Navyknout si na nové prostředí, lidi, zvyky, kulturní obyčeje atd. a ještě třeba nemít po ruce nikoho z blízkých, to je z mého pohledu náročné a vím, že pokud nebudu donucena, své území – domov - neopustím.

Používám každodenně moderní média a přes internet objednávám běžně, ale koupit si italský statek přes web, tak to by mně ani nepřišlo na mysl. Hrdinka knihy „Stín olivovníku“ Ruthie Collins se k tomu odhodlala a stala se vítězkou v online aukci, což je vlastně důkazem toho, že život se může změnit kliknutím na myš. Zatímco pro mě by bylo nepředstavitelné koupit si dům bez toho, aniž bych ho viděla, Ruthie tak učinila. Po rozchodu se svým přítelem zřejmě tak toužila po změně a novém životě, že poněkud opomněla na logické zvážení všech aspektů koupě domu.

Teprve když Ruthie přijede do jižní Itálie, zjistí, jakou nemovitost a hlavně v jakém stavu si pořídila. To shledání stavu objektu pro ni není nikterak dobré, nemovitost je skoro ruina a Ruthie zjišťuje, jak nelehké je žít osamoceně ve velkém domě a s kozou, jež je „obyvatelkou“ tohoto domu. Navíc Ruthie neví ani jedinou věc o provozování olivové farmy. A s novými sousedy, kteří mají temperamentní italskou povahu, a dům, který koupila, jim celá desetiletí patřil, to také nemá Ruthie jednoduché.

Ze sousedů je v nejužším kontaktu s Markem Bellanuovo a my postupně sledujeme vývoj jejich vztahu. Marko je vylíčen jako pravý Ital, a i mně osobně je velice sympatický.

Ostatně i Ruthie je sympatická, protože navzdory dramatickým změnám ve svém životě, osamělosti a počátečnímu nepřátelství ze strany svých sousedů uspěje v adaptaci se na své nové prostředí; zrekonstruuje a obnoví svůj nově nabytý majetek, naučí se sklízet olivy, a z tohoto důvodu si získá podporu místní komunity.

Kniha se dobře čte, je to taková odpočinková literatura pro zlepšení dne. Lze předepsat jako antidepresivum a na rozdíl od léků nekazí zdraví.

Komentáře (0)

Přidat komentář