O jedné prostořeké myšce….

recenze

Jak myška hledala kamarády (2020) / Podlavicí
Jak myška hledala kamarády

U dětské knihy mě zajímá příběh, vypravěčský jazyk a v neposlední řadě ilustrace, které jsou pro malé čtenáře téměř stejně důležité jako samotný příběh. Některé mají dokonce i přesah, a to už si doslova chrochtám blahem. Kniha Jak myška hledala kamarády, určená dětem od čtyř let, má vše výše jmenované.

Myška se cítí osamělá, a proto se rozhodne najít si v lese kamarády. Narazí na spoustu hodných zvířátek, které však svou prostořekostí urazí. Otázkou tedy je – uvědomí si svou chybu a najde si tak nové přátele?

Jakmyška hledala kamarády je sice krátký, zato chytrý příběh pro nejmladší čtenáře. Myška je totiž velmi povrchní, nad každým ohrnuje nos a všechny často soudí podle vzhledu. Navíc je její pusa rychlejší než hlava, takže vše, co si o nových kamarádech myslí, hned bez obalu poví.

Autorka malé čtenáře skrze myšku upozorňuje na fakt, že druhým můžeme ublížit pouhým slovem, a proto je nejdříve důležité přemýšlet, až poté mluvit. A to není jediná nosná myšlenka. Dětem je také během příběhu ukazováno, že vůbec nezáleží na tom, jak „člověk“ vypadá, důležité je jeho jednání.

To vše je zpracováno v jednoduchém, srozumitelném, krátkém příběhu, který děti pochopí, a hlavně – udrží u něj pozornost. Navíc je kniha plná nádherných celostránkových ilustrací Kristiny Krhinové.

A jakmile budete na konci tohohle chytrého příběhu, zjistíte, že kniha má druhou část – celý příběh je v ní převyprávěn v angličtině, což mě mile překvapilo a skutečně potěšilo. Myslím, že tento bonus ocení nejeden rodič.

Zkrátka a dobře, tohle se povedlo.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.


Jak myška hledala kamarády Jak myška hledala kamarády Nina Mav Hrovat

Osamělá myška by si moc ráda našla kamarády. Vydává se tedy na cestu do lesa, který umí být pořádně strašidelný. Potká tam sice spoustu laskavých tvorů, jenže někdy rychleji mluví, než myslí, takže každé zvířátko nakonec něčím ura... více


Komentáře (0)

Přidat komentář