Noční směna

recenze

Noční směna (20 povídek) (2023) 3 z 5 / bookbug_cz
Noční směna (20 povídek)

O tom, že je King mistrem svého řemesla, asi není pochyb. Libuje si v dlouhých, temných a často nechutných příbězích, které se vám zažerou do mozku a vyděsí vás k smrti. Pokud ale máte chuť Kingovo hororové psaní ochutnat, ale bojíte se začít jeho rozsáhlými romány, pak by tyto povídky mohly být přesně to, co potřebujete.

Noční směna obsahuje dvacet povídek Kingova ranějšího období a svým způsobem si je můžete dávkovat jako takovou milou pohádku před spaním. Povídky jsou totiž velmi krátké, ale úderné, atmosférou temné a některé z nich i trošku zvrácené. Dostanete na poměrně malém prostoru celistvý příběh, který vám bude dávat smysl, i když se jejich témata někdy dost vzdalují racionálnímu uvažování. Copak mohou neživé předměty posednout ďábel a zabíjet? Po přečtení některých povídek už si nebudete ničím jistí.

Do paměti se mi vryly převážně dvě povídky. Jedna pro její neotřelý nápad a atmosféru, druhá ve mě nechala pocit úzkosti, neboť se obětmi nadpřirozeného vražděni staly malé děti. Šroťák vypovídá o ďáblem posedlém rychlomandlu, který místo oblečení složil lidské tělo. Měl na svědomí hned několik úrazů a úmrtí i ve stavu, kdy byl odpojen od proudu. King vás na začátku jen polechtá, máte pocit, že se dočkáte reálného vysvětlení, ale pak se na pár stranách udá tolik šíleností, že si ten konec prostě užijete s otevřenou pusou a tak trochu s pocitem, že tenhle konec není úplně koncem.

Druhá povídka, která ve mě zarezonovala, se jmenovala Kostlivec a v ní nějaká tajemná síla vrazdila malé děti jedné nešťastné rodiny. Už tak smutný osud ještě víc zdůrazňovala otcova ignorance a surové názory na výchovu. Ten mě fakt neskutečně sral a tady mi ten ne moc šťastný konec příběhu vlastně i udělal radost!

Komentáře (0)

Přidat komentář