Nikdo není dokonalý, i když nám ve škole tvrdili opak

recenze

Věčný je jen Bůh (dvojkniha 7. a 8. díl) (2020) 4 z 5 / Carmen13
Věčný je jen Bůh (dvojkniha 7. a 8. díl)

V knize Věčný je jen Bůh dostává čtenář do ruky hned dva příběhy odehrávající se ve velmi oblíbené době konce 14. století, a to Císař táhne do války a Až bude smrt mou paní ze série V tajných službách Otce vlasti, kterými série vrcholí a zároveň i končí. Celou touto řadou nás doprovázely dvě postavy, a to, jak už sám název napovídá, panovník Karel IV., který je zde líčen jako smrtelný člověk z masa a kostí, který má stejně jako my, obyčejní lidé, svá přání a tužby, ale i stinné stránky. Autor se nebojí poněkud nahlodat dogma, které si každý z nás odnesl z hodin dějepisu, o dokonalosti a výjimečnosti Karla IV. Jan Bauer se nezdráhá poněkud poupravit představu, o obratném diplomatovi, ze kterého se rázem stává intrikán a manipulátor se sklony k náboženskému fanatismu. Stejně tak se pouští do mnohdy odvážných fabulací, kdy na základě kusovitě dochovaných informací vytváří strhující příběh, jímž vyplňuje bílá místa historie. Čtivost a nádech moderní akčnosti dodává všem příběhům této řady postava Dominikána Pavla. Věrného přítele a druha, který stojí po boku svého krále v dobrém, ale hlavně ve zlém. V okamžiku, kdy se vyskytne cokoli, co by mohlo císaře Karla jakkoli ohrozit, muže se spolehnout, že středověký James Bond, který navzdory svému věku disponuje téměř nadlidskými vlastnostmi, je nablízku a nasadí veškeré své síly, aby Karla uchránil od všech nebezpečenství. Žel, ani on není Bůh a jediné, před čím svého pána nedokáže ochránit, je Paní Smrt.
První z příběhů, který kniha obsahuje nás zavádí do nejvyšších pater jak světské, tak i církevní politiky. Intriky, tajná spojenectví i nemilosrdný boj o moc jsou takřka na denním pořádku. Stejně jako není nouze o scény plné napětí a vzrušení, o které se postará sice stárnoucí, ale přesto neodolatelný a neporazitelný Dominikán Pavel, který ač kněz, má úspěch nejen v šermířských půtkách ale i u žen.
Příběh Až bude smrt mou paní je osmým a zároveň vrcholným dílem celé série. Uzavírá se jím životní pouť samotných hlavních postav. Ovšem nebyl by to slavný Karel IV. a jeho oddaný přítel Dominikán Pavel, aby neodešli s hlavou hrdě vztyčenou a středem pomyslného sálu života.
Dvojknihu Věčný je jen Bůh mohu doporučit všem čtenářům, kteří si po těžkém dni rádi odpočinou u dobré a čtivé knihy, kde je zábava a napětí doplněno historií a poznáním.
Však kdo z nás může s určitostí říct, že klidný spánek velkého panovníka nestřežil nenápadný muž v černém hábitu?

Komentáře (0)

Přidat komentář