Nevěrný manžel

recenze

Oko za oko, manžel za manžela (2020) / Maru.Maruska
Oko za oko, manžel za manžela

V dnešní komplikované době jsem potřebovala nějaké nenáročné čtení. A tak jsem sáhla po své osvědčené autorce Aleně Jakoubkové a její novince Oko za oko, manžel za manžela.

Hlavní hrdinkou je téměř padesátiletá Elena, která má bohaté zkušenosti s nevěrou. Její manžel Karel je pořádný záletník. Ačkoli spolu mají dvě (nyní už dospělé) děti, jejich třicetileté manželství nikdy nebylo příliš stabilní. Poprvé na něj nevěra praskla po narození dcery (staršímu synovi bylo tehdy pět let). A od té doby se jeho zálety více či méně pravidelně opakují. Elena už dobře ví, jaké signály tomu předcházejí: pozdní návraty z práce, časté služební cesty, změna vizáže, často i chování... Jakmile dojde k odhalení, Karel vždy slíbí, že už to nikdy neudělá. A prosí za odpuštění. Elena ví, že bokovky pro něj nic neznamenají, po pár měsících to ukončí a vrátí se zase k ní. Ona je ženou, se kterou chce zůstat. Zároveň ale nedokáže nechat poklopec zapnutý a touží si užívat i jinde. Kdy Eleně dojde trpělivost? Neustále si namlouvá, že svou rodinu se snaží udržet pohromadě kvůli dětem. Jenže její dceři je pětadvacet a synovi dokonce třicet. Oba už mají svůj vlastní život a vlastní rodinu.

Radši budu nespokojená manželka, která celý život položila na oltář rodiny, než opuštěna ženská na prahu staroby, která nic neumí a nečekalo by ji nic jiného než osamělé dny.

Z čeho má Elena obavy? Pokud by manžela opustila, musela by se vzdát pohodlného života. Karel je jako ředitel banky dobře zajištěný. Sama by neměla na nákladné dovolené a luxusní auta. Dokázala by se vůbec finančně postarat o svůj domek po prarodičích? Celý život je ženou v domácnosti - matkou, manželkou a hospodyní. Po maturitě si chtěla dodělat vysokou školu, ale na to nikdy nedošlo. Musela se starat o děti a ani Karel nebyl studování nijak nakloněn (sám však VŠ vystudoval). A tak už roky manželovy aférky ignoruje a zavírá před nimi oči. Dokud nepřijde pošťouchnutí od dcery: Elena začne přemýšlet, co by mohla udělat proto, aby její manželství získalo nový náboj! Jenže člověk míní, život mění. Karel tentokrát situaci vyřeší po svém. Chce se rozvést. Jenže Elena se nehodlá tak lehce vzdát a naplánuje pořádnou pomstu! Oko za oko, manžel za manžela!

Pokud hledáte nenáročný román, autorku Alenu Jakoubkovou doporučuji. Zabývá se aktuálními tématy, které běžně řešíme i v reálném životě. A líbit se jistě bude i zralým ženám, protože její hlavní hrdinky už dávno nejsou mladé naivní holky. Styl psaní je jednoduchý, ale čtivý. Román je aktuální a i když se autorka často zabývá bolestivými tématy (a "praním špinavého prádla" mezi manželi), nad jejími příběhy se i zasmějete.

Komentáře (0)

Přidat komentář