Netopýr (RECENZE AUDIOKNIHY)

recenze

Netopýr (2013) 3 z 5 / KáťaM.
Netopýr

Přestože Jo Nesbø je pro mě takřka klasika, nemám doposud přečtenou celou sérii s Harrym Holem. Dokonce ji čtu na přeskáčku. A tak se stalo, že jsem se k prvnímu dílu dostala teprve teď, pořídila jsem si ho jako audioknihu.

Netopýra namluvil Hynek Čermák. Nejdříve jsem byla z jeho projevu taková rozladěná, připadal mi pomalý a nevrlý. Po pár minutách poslechu jsem ale musela uznat, že se hlas tohoto charismatického herce, známého z obrazovek jako představitele cynických vyšetřovatelů, k příběhu dokonale hodí.

Ne tak nadšená jsem už byla z obsahu knížky samotné. Jsem opravdu šťastná, že jsem sérii začínala jinde, protože tady bych si Harryho neoblíbila. Z jiných dílů vím, že Harry není dokonalý, ale překvapilo mě, kolik chyb skutečně udělal a kolik mu jich prošlo. Jinými slovy vadil mi počet lidí, jejichž smrt Harry ať už přímo nebo nepřímo způsobil, v tomto dílu zvlášť.

Harry Hole, norský policista, který má problém s alkoholem, je vyslán na služební cestu do Austrálie, kde se našla mrtvá norská dívka. Harryho nadřízení doufají, že změna prostředí vyřeší Harryho problémy. Harry neumí být jen pasivním členem sboru a ve vyšetřování se začne angažovat. Vychází najevo, že pachatel je sériovým vrahem. Harry se ocitá v prostředí drogových dealerů, pasáků, cirkusáků, boxerů.Kromě toho naslouchá příběhům o původních Austrálců, třeba tomu o Netopýrovi, symbolu smrti.

Zatímco v jiných knížkách Jo Nesbø jsem po dočtení knihu vždycky zaklapla s tím, že už chápu, proč se jmenovala tak nebo onak, a že to přece bylo jasné a autor si se mnou, jako čtenářem, dokonale pohrál, tady se ta klasická tečka nekonala. Příběh mi připadal takový neucelený, na Jo Nesbø oceňuji, že vždycky čtenáři vše podrobně vysvětlí, ale zároveň ho až do konce knihy drží v napětí. Tady byl teprve zárodek tohoto autorova umění, který se dovyvinul v pozdějších knihách.

Za mě tedy Netopýra číst / poslouchat až poté, co si autora oblíbíte natolik, že od něj už chcete číst všechno. To se Vám může podařit například díky Synovi nebo Lovcům hlav, Netopýr byl slabší.

***
Katka Malinová

Komentáře (0)

Přidat komentář