Německý noir

recenze

Tichý zabiják (2018) / Roubas
Tichý zabiják

Berlínem v roce 1930 otřese smrt populární herečky Betty Winterové. Městem proplouvají nepokoje související s nástupem nacismu v Německu a komunisty, kteří jsou vehementně proti. Aby toho nebylo málo, požádá svérázného chlapíka, Gereona Ratha, s odznakem z oddělení vražd otec o menší laskavost. Má pomoci kolínskému starostovi v choulostivé záležitosti, o které se nahlas nemluví. Pátrání Ratha zavede do nejtemnějších zákoutí filmového průmyslu, čínské čtvrti i do náruče špinavého podsvětí, kde jdou všechny zákony stranou.

Pryč z lesů, deštivých měst plných smogu, postranních uliček bez světla a tajemných jezer. Skvělá detektivka může jako kulisy využít všechny aspekty filmového průmyslu. Zejména filmová studia, kde zrovna dochází k zásadnímu historickému momentu. Herci na pohyblivých obrázcích začínají k divákům promlouvat a němému filmu zdá se odzvonilo. Jenže i naleštěné kulisy, dokonalé herečky a usmívající se producenti prahnou po úspěších a penězích, takže morálka jde mnohdy stranou. Právě prostředí je velice silnou stránkou Tichého zabijáka, protože každému filmovému fandovi srdíčko zaplesá, když vidí to kouzlo starých filmů a jejich tvorby.

Gereon Rath je svérázný a zarputilý chlapík, kterého si musí oblíbit každý, kdo knihu otevře, a zákonitě se musí zprotivit všem svým nadřízeným, jak už to u podobných sympaťáků bývá. Během čtení s ním budete držet, kouřit cigarety, nasazovat si klobouk ve všech těch krásných Berlínských kulisách, a zatímco ke stropu uhlazených podniků bude stoupat cigaretový kouř, vy s ním dále budete proplouvat skvěle propracovanou zápletkou, která za žádných okolností neztrácí dech. Sám jsem si připadal, jako kdyby mě Marlowe s Columbem vzali do německého filmového průmyslu v dobách nacistických nepokojů. Skvělý zážitek.

Tichému zabijákovi nemám absolutně co vytknout. Jen mě mrzí, že jsem promeškal Mokrou rybu, ale hodlám se k ní rozhodně vrátit a Goldsteina už z dálky vyhlížím. Tímto bych rád poděkoval nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář