Český psychothriller

recenze

Dokonalé propojení (2022) 3 z 5 / Roubas
Dokonalé propojení

Anna se jednoho rána rozhodne probudit spolubydlící, do které je platonicky zamilovaná. Jenže Markéta leží v posteli mrtvá. Byť se na první pohled zdá, že by se mohlo jednat o přirozenou smrt, není tomu tak. Vyvstává tedy otázka - kdo je vrah? Markétin bohatý přítel, bratr Lukáš, nebo závistivá kolegyně ze sborovny? A co s tím vším má společného náboženská sekta?

Prvotina Jany Jánské nemá problém udržet čtenářovu pozornost. Čtivý styl, krátké kapitoly z pohledu všech protagonistů a podezřelých, zajímavé a dobře vykreslené charaktery. Užíval jsem si hledání náznaků a vymýšlení možných motivů a kombinací, kdo mohl Markétu zavraždit. Jestli je někde přednost celého příběhu, je to civilnost a jakási normálnost. Autorka s bravurou vykreslí tu zničeného vysokoškoláka, tady boháče, nebo matku mrtvé Markéty, na kterou se válí psychické problémy. Čtenář dostane ihned pocit, že se příběhu účastní, že postavy zná a že s nimi sedí v obýváku a zkoumá jejich možné pohnutky pro spáchání vraždy. Umně navíc s přibývajícími kapitolami trousí náznaky a odkrývá tajemství všech zúčastněných.

Všechno běží jako po másle až do nějaké poslední čtvrtiny knihy, kde začnou vyplouvat na povrch fakta. Tam přichází problém. Najednou jako kdyby se z příběhu vytratila šťáva a začala pokulhávat logika. Některé otázky zůstanou jaksi nezodpovězeny a byť pozorný čtenář může pachatele odhalit, jeho motivace zůstane takřka nevysvětlena, a to bez toho, aby byla zahalena aurou atraktivního tajemství. Samotné dokonalé propojení se tak nakonec zdá až moc dokonalé, byť celá mozaika zločinu byla slepena nápaditě.

Dokonalé propojení je povedená prvotina, kterou dáte za dva podzimní večery, protože se budete divit, kolik stránek otočíte na posezení a jak moc chcete znát odpovědi na vaše otázky.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (1)

Přidat komentář

JanaJanska
10.11.2022

Moc děkuji za recenzi :)