Střelec

recenze

Sagittarius (2023) 4 z 5 / Roubas
Sagittarius

Šumavský špičák nabídl před začátkem hlavní sezóny děsivý výjev. Nahá žena zavěšená na stromě za nohy. V jejím těle bylo nalezeno devět zabodnutých šípů a vrah jí navíc odřízl jazyk, který se na místě činu nenašel. Společně s Klatovskou kriminálkou začne na případu pracovat dvojice detektivů z Pražské mordparty - Martin Horn a Barbora Bachová. Něco dává tušit, že u jedné vraždy v tomto případě nezůstane.

V první řadě musím pochválit způsob, jakým autor přiblížil policejní prostředí a práci. Policisté jsou obyčejní lidé, dialogy jsou důvěryhodné a místy i vtipné, navíc je tu výborně a realisticky vyobrazena mravenčí práce kriminalistů během vyšetřování, kdy se musí doopravdy prověřit velké množství informací a rozhodně nelze vyřešit vraždy na základě geniální mysli jednoho policisty, který „dokáže smýšlet jako ti nejhorší zločinci.“ Díky tomu se tak kupí jednotliví podezřelí, ověřují jejich alibi, kamerové záznamy a dotazují osoby, které by mohly něco nového vědět.

Dalším plusem je výborná znalost atraktivního prostředí Šumavy, ať už hotelů, stezek, měst v okolí, což dodává knize pocit civilnosti a reálnosti, že se něco takového může stát tady za humny. Krátké kapitoly z pohledů různých postav navíc běží k cíli výbornou rychlostí a jednotlivé dílky do sebe skvěle zapadají, přičemž autor zvládne vzít čtenáře nejednou i do slepé uličky.

Co mi v knize trochu chybělo, je atmosféra a maličko lepší gradace závěru. Z Šumavských kopců se dalo vytáhnout mnohem více tajemné a děsivé atmosféry, kdy se úplně nabízí, aby tohle prostředí ukázalo svou odvrácenou tvář. V jisté chvíli jsem si totiž říkal, že vraždy a hlavně způsob, jakým byly provedeny, mi úplně nekoresponduje s tou pohodovou atmosférou panující mezi policisty a tak nějak v celé knize.

Závěrem je ale rozhodně doporučení na tuhle realistickou detektivku z českého prostředí, u které si zkušenější čtenář krimi příjemně odpočine, a ten začínající alespoň uvidí, jak se má detektivka psát tak, aby vycházela z reality a nebyla přitažená za vlasy, jak nám to současný knižní trh s oblibou nabízí.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář