Nekonečná láska

recenze

Poslední léto (2019) / Ivuska.09
Poslední léto

Jakmile jsem v edičním plánu nakladatelství MOBA zahlédla knihu Poslední léto od autorky Judith Kinghorn, bylo jasné, že si ji rozhodně nenechám ujít. A teď jsem se konečně dočkala a s chutí se pustila do čtení, protože tento slibný román právě vyšel.

Hlavní hrdinkou je Clarissa Granwilleová, takříkajíc dívka z vyšší společnosti. Žije v hrabství Deyning Park blízko Londýna a vede solidní a ničím nerušený život. Nikdy nepoznala nedostatek a nemá tušení jaké to je, když člověk po něčem touží. Vždy měla vše, co potřebovala. Nikdy neuvažovala o podnětnějším životě. Nikdy si nepřála mít širší rozhled. A pak potkala Toma Cuthberta. Pohledný mladík, který studuje na Oxfordu práva. Problém však je, že Tom je synem jedné ze služebných Deyning Parku. Je to tedy ten typ muže, který za normálních okolností nedostává takové příležitosti, takže svou šanci plně využil a doufá ve slibnou kariéru právníka v Londýně. Ačkoli se city Clarissy i Toma zdají být vzájemné, oba jsou sebou vzájemně okouzleni, Clarissa je pro Toma nedosažitelná. Nebo by alespoň měla být. Zatímco Toma čeká život v malém londýnském bytě, Clarissa by si brzy měla vybrat manžela z podobných společenských kruhů, z jakých sama pochází. Ona však věří na manželství z lásky....

Nikdo nezná svůj osud. Nikdo neví co skrývá budoucnost.

Tom je ten, který se snaží nepřekročit stanovené hranice, ale Clarissa se nehodlá vzdát a stává se smělejší a smělejší. Tento příběh jedné mladé lásky je však zasažen něčím, co změnilo úplně všechno. Ano, válkou a řadou válečných událostí. Německo napadlo Belgii a postupně vyhlašuje válku dalším zemím. Válka ovlivní úplně vše a každý muž musí dostát své povinnosti bránit svou zemi. Jak se politická situace podepíše na sbližování dvou mladých lidí?

Pokud máte rádi historické romány odehrávající se na pozadí válečných událostí, tak si myslím, že s knihou Poslední léto nemůžete udělat chybu. Je pravda, že tempo vyprávění je spíše pomalejší, příběh sám o sobě rozsáhlejší (téměř pět set stran) a autorčin styl psaní popisnější, ale každý nemá rád uspěchaný děj. A právě takový čtenář/ka si tuto novinku jistě užije. A nebojte, i tak se dočkáte spousta zásadních dějových událostí, jen vám autorka nenaservíruje vše naráz.

Komentáře (0)

Přidat komentář