Něco má za lubem!

recenze

Něco má za lubem (2023) 5 z 5 / bookbug_cz
Něco má za lubem

Tak tohle bylo váááážně velmi milé překvápko! Čekala jsem fajn oddechovku, dostala naprosto peckovní komedii ze života se špetkou té romantiky. Něco má za lubem je příběh pětatřicetileté Jenny, ale i její babičky Evelyn, která ve svých skoro devadesáti letech umí vzít život pořádně za pačesy! Neskutečně vtipná, srdečná, odvážná a sebevědomá žena, kterou chcete mít ve své blízkosti.

V knize se střídá linka minulosti s přítomností. V té přítomné Jennu opustí manžel kvůli jiné ženě a ona skončí ve svém starém dětském pokojíčku u rodičů. Je nešťastná a snaží se rozvod co nejvíc zdržovat, jen proto, aby svému muži to peklíčko prodloužila co nejdéle. Z týdne je měsíc, z měsíce půl rok a Jennině matce už celá situace leze na nervy. Naštěstí se však v jednu chvíli objevuje ženina babička Evelyn s nápadem, že si udělají výlet do jejího rodného města. A Jenna se nabídne, že na babču dá pozor a pojede s ní. Dobrodružství děvčatům začíná hned za dveřmi domu. Evelyn je velmi energická žena a s Jennou se nepáře – je k ní velmi přímočará, ale zároveň jí ráda lže a dělá naschvály. Když dojedou na místo, odkrývají se další a další stíny minulosti, ze kterých se Jenně točí hlava! Evelyn se jí totiž svěří, že před dědečkem zažila ještě jednu velkou lásku, které nepřála tehdejší doba a pravidla jejich židovských rodičů. A přesně jejím osudem se zabývá linka z minulosti. Skrze Evelyna vyprávění se ocitáme v období kolem roku 1950 a sledujeme odvážné, riskantní a někdy dost bolestivé životní kroky dospívající Evelyn, která bojuje s úzkostnou matkou a rodinnými tradicemi.

Bála jsem se, že 470 stránek je na tenhle typ četby dost, ale musím říct, že jsem se bavila po celou dobu. Sara píše neskutečně vtipně a všechny postavy jsem si zamilovala. A láska? Ta tu nemusí být jen pro Evelyn, ale i pro Jennu, která v babiččině rodném městečku potkává velmi milého, sympatického Joea.

Komentáře (0)

Přidat komentář