(Ne)splněná přání

recenze

Když se přání neplní (2021) 4 z 5 / Maru.Maruska
Když se přání neplní

Blanka Hošková má na svém kontě už několik knih. Já jsem se však s touto autorkou prozatím míjela. Nyní nakladatelství MOBA vydalo její nejnovější román Když se přání (ne)plní. Po přečtení anotace, která mě dokázala dokonale nalákat, jsem neváhala a pustila se do čtení.

Hlavní hrdinkou je Tereza Dobrovolná, která právě pohřbila svého manžela Evžena. Měl autonehodu. Kvůli mladým frajírkům, kteří usedli za volant poté, co pili alkohol, skončil v nemocnici. Svůj těžký boj nakonec prohrál a Tereza zůstala sama na výchovu šestnáctiletého syna Sebastiána. Po událostech, které nyní prožila, se opět potřebuje cítit užitečná a zaplnit prázdnotu ve svém srdci. A tak se rozhodne docházet několikrát v týdnu do nemocnice a udržovat sociální kontakt se stárnoucími nemocnými seniory a dlouhodobě léčenými pacienty na oddělení onkologie. To je jistě úctyhodné rozhodnutí! Ovšem nebude to tak jednoduché, jak si Tereza představovala...

Vzhledem k tomu, že jde o první autorčinu knihu, kterou jsem přečetla, nemám srovnání s jejími ostatními romány. Mohu ale říct, že tento se bude líbit těm čtenářkám (troufám si tvrdit, že dějově zaujme hlavně ženy), které mají rády vyprávění jako vystřižené ze života. Navíc autorka do svého díla vložila i velmi důležitou pointu: stačí jediný okamžik a váš život nabere zcela odlišný směr. Občas si vůbec neuvědomujeme, jak rychle můžeme ztratit to, co máme. Užívejte si rodinné štěstí, protože nikdy nevíte, co se stane další den!

Toto vyprávění má v sobě hodně okamžiků, které vás dokáží oslovit. Je rozděleno do několika časových úseků, za což autorku chválím, protože přesně víte, v jaké části života hlavní hrdinky se právě nacházíte. Vzpomíná na minulost, na seznámení s manželem, na snahu počít vymodlené dítě. V tomto směru prožila Tereza spoustu zklamání. Nedařilo se jí otěhotnět a bojovala se záští a nenávistí vůči ženám, které s tím žádný problém neměly.

Proti přírodě se bojovat nedá. Můžeš mít vůli, jakou chceš, ale když příroda rozhodne, nenaděláš s tím nic. Můžeš si to přát, můžeš bojovat, překonávat překážky, ale jen ona rozhodně, jaký bude konečný výsledek.

Tereza je obyčejná žena, od které si však můžete převzít několik důležitých životních zkušeností. A přesně to je důvod, proč si pořídím i další autorčina díla: mají totiž přesah i do reálného života. Styl psaní mi sedí a ani na chvilku jsem se během čtení nenudila. Zkrátka já jsem nadšená a tento příběh vám určitě mohu doporučit.


Když se přání neplní Když se přání neplní Blanka Hošková

Nikdy nemůžeme mít všechno. Ale vážíme si toho, co máme? Nebo stále toužíme po něčem novém, lepším? Tereza jako každá mladá žena vstoupila do dospělosti s mnoha sny, iluzemi a tužbami, jejichž splnění naprosto přirozeně předpok... více


Komentáře (0)

Přidat komentář