Návrat

recenze

Léto divokých květin (2018) / Ivuska.09
Léto divokých květin

Jsem moc ráda, že se ke mně dostala kniha Léto divokých květin od autorky Katharyny Taylor, kterou vydalo nakladatelství MOBA. Mezi romány je totiž docela těžké najít takový, který nebudete chtít odložit. Stává se mi to spíše u thrillerů nebo detektivek. Tenhle román je ale jiný. Kdybych mohla, přečtu ho na jeden zátah. Tak moc mě do sebe dokázal vtáhnout.

Hlavní hrdinkou je Zoe. Jak to tak bývá, její život nebyl jednoduchý. Před čtrnácti lety přišla o bratra. Chris byl nalezen pod útesem na pláži. A do dnešního dne není jasné, zda byl jeho pád úmyslem, nebo náhodou. Okolnosti smrti nebyly nikdy objasněny. Ti, kteří Chrise dobře znali, jsou však přesvědčeni o tom, že dobrovolně by se svého života nevzdal. Jaký by mohl mít důvod k tomu, aby vše, co se stalo, bylo úmyslné?

Smrt bratra představuje jedno z nejhorších období ze života naší hlavní hrdinky. Život však bývá komplikovaný, takže tehdy prožívala i něco pozitivního, na co rovněž nikdy nezapomene. Byla zamilovaná do Jacka. Chtěla s ním odjet do Kanady. Jenže smrt bratra všechno změnila.

Zdá se, že nyní (o čtrnáct let později) je Zoe šťastná. Žije v Londýně a je zasnoubená s Philippem, se kterým společně pracuje v koncernu jejího otce. Pak ale přijde zásadní zpráva: lékaři u ní zjistili cévní anomálii. Mozkové aneurysma. Čeká ji operace a dlouhá rekonvalescence. Přesto by měla být ráda, že se jim tohle vůbec podařilo včas odhalit. Teď ji zbývá necelých deset dní, aby stihla zařídit vše, co je před operací nutné. Pokud se operace podaří, bude zase vést úplně normální život. Jenže pokud ne...

Jak nejlépe využít 10 dní, které jí nyní zbývají? Zoe má hned jasno. Odjede tam, kde bylo nalezeno tělo jejího bratra. Už dlouho si slibuje, že se jednoho dne na místo neštěstí vrátí a bude hledat odpovědi. Právě teď má možná poslední možnost svým slovům dostát. Dříve se obávala setkání se svou bývalou láskou, ale Jack přece tenkrát odjel do Kanady.

Zítra pojede do Cornwallu a konečně začne klást otázky, na něž se dříve bála slyšet odpovědi. Snažila se uniknout bolesti, která ji skoro rvala na kusy. Po všechny ty roky ji trápila nejistota. Usadila se v její hlavě, stejně jako to zatracené aneurysma, které ji nutí jednat. Musím vědět, co se tehdy doopravdy stalo, pomyslela si a cítila, jak se strach vrací. Nejen z toho, co se dozví, ale i z toho, jak málo času jí na zjišťování zbývá.

Člověk míní, život mění. To je hlavní heslo této knihy. Pokud máte rádi rodinné ságy, rozhodně si toto dílo nenechte ujít. Příběh, který v něm najdete, je velmi dobře propracovaný. Je plný kouzelně romantických chvilek, které jsou okořeněné pátráním v minulosti. Každý máme nějaké to tajemství, ale ne vždy si uvědomujeme, že právě tajemství se nám může stát osudným.

Autorce se velmi dobře podařila jedna věc: zasáhla čtenáře přesně tam, kde je nejcitlivější. Hlavní roli mají emoce. Pak láska, rodina, zrada, lež, nečekaná setkání a řada dramatických událostí. Víte, kdy nejlépe se dokážete ztotožnit s hlavními hrdiny? Když se bojíte o jejich život. A právě na tohle autorka vsadila.

Když jsem poprvé otevřela tuto knihu, ještě jsem netušila, jak úžasný příběh mě čeká. Tohle je přesně jedno z těch vyprávění, které vás chytí za srdce. A takových knih já si vážím. Léto divokých květin bych ráda doporučila všem těm, kteří mají rádi díla třeba Coriny Bomannové. Obě autorky mají ve svých stylech hodně společných znaků a výsledkem jsou podle mě jedny z nejlepších románů, které na našem knižním trhu můžete najít.

Komentáře (0)

Přidat komentář