Nahlédněte do fantastického světa i zákulisí herní korporace

recenze

Herní tester (2020) 4 z 5 / nikolthestrange
Herní tester

Timothyho život by se dal přirovnat ke hře v hardcore módu, na celém světě mu totiž zůstala už jen sestra na invalidním vozíku a láska k MMORPG. Navíc se na trhu se objevil nový fenomén využívající virtuální realitu, jenž postupně vytlačil všechny ostatní hry – včetně té, ve které hlavní hrdina učinil nemalé investice. Aby unikl dluhům a dokázal se postarat o sebe i o sestru, rozhodne se Timothy ucházet o místo právě v oné konkurenční společnosti coby herní tester. Leč i s prací pro Svět bez hranic se pojí jistá omezení, např. si musí pro svou postavu vybrat nepopulární rasu a povolání či propagovat svůj postup skrze videoherní kanál. Bohužel ho nečeká žádná pravidelná mzda, ale zato má povoleno si převádět herní měnu na opravdové peníze. A tak se Timothy v kůži svého goblina-bylinkáře Amry vydává vstříc honbě za pokladem i senzačním dobrodružstvím.



Čečenský rodák Michael Atamanov si získal řadu fanoušků díky tetralogii Obránce perimetru, ve které kombinuje sci-fi s LitRPG. Temný bylinkář se však kloní spíše směrem k fantasy, příčinu samozřejmě skýtá herní prostředí – epické a magické zároveň, ve stylu World of Warcraft (akorát s mnohem lepší grafikou). Obě série přináší na pulty tuzemských knihkupectví nakladatelství Fantomprint. Český překlad nevychází z ruského originálu, nýbrž z anglické verze, odkud je převzata i pohádkově krásná obálka.

Vyprávění se odehrává v ich-formě minulého času a Atamanovův sloh hodnotím jako svižný a poutavý. Postavy působí uvěřitelně (i ty, které mají být pouhým kouskem programového kódu!) a popisy věrohodně vykreslují tamní atmosféru. Systémová hlášení prokládají děj ve správné míře a herní mechanismy jsou prezentovány jednoduše, aby je pochopil i úplný začátečník (ať už v žánru či ve hrách všeobecně), a přesto lákavě i pro náruživé pařmeny.

Příběh vyjma Timothyho ústřední motivace (tj. získat finanční prostředky, splnit firemní kvóty a přilákat diváky) provází též několik goblinových úkolů – od snahy přežít prvotní spawn přes budování reputace až po vyšetřování záhady. Oživujícím prvkem jsou i ženské elementy (viz Timothyho sestra v roli inteligentní a éterické nymfy, přátelská NPC goblinka z nedaleké vesnice nebo tajemná nezávislá testerka), zatímco napětí obstarávají děsivá stvoření lesa či nepřátelští PVP hráči. Bonusem budiž fakt, že protagonista není ve hře trvale uvězněn, pročež se může rozvíjet i dějová linka ze skutečného světa (Jak moc ovlivní Timothyho kariéra jeho osobní život - a naopak?).

Pokud bychom porovnali Herního testera s ostatními tituly z LitRPG řady Fantomprintu, nelze si nevšimnout některých shodných námětů. Přestože se Atamanov vyvaroval největšího klišé (tj. nemožnosti odpojit se z virtuální reality), opakuje se výběr netypické postavy (Mahaněnko: šaman-klenotník, Korněv: nemrtvé NPC). Mně události v knize až příliš připomínají Kartosský gambit, jelikož se v obou vyskytuje smečka vlků, tajemná nestvůra útočící pod rouškou noci, hlavní hrdina na nízkém levelu čelící mocnému protivníkovi i nevraživosti celého klanu... No a do toho se úplnou náhodou přimotá do globálního scénáře.

Obávám se, že mohla být do textu více zakomponována péče o hendikepovanou sestru; také bych uvítala rozvitější pasáže ohledně tvorby a správy Timothyho kanálu s nahrávkami. Nevýhodou se může jevit i pomalejší rozjezd, nedostatek navštívených lokací a absence vyloženě strhující zápletky (což ale pravděpodobně napraví další díl).

Ačkoliv autor není vždy originální, vynahrazuje to osobitostí – sympatický Timothy a jeho neotřelé nápady zaujmou i pobaví. Na své si přijdou jak čtenáři dychtící po akci, tak příznivci romantiky. Já jsem se navzdory pár drobnostem bavila a knihu mohu s čistým svědomím doporučit každému, kdo s tímto žánrem doposud nemá zkušenosti a rád by si ho vyzkoušel. Rovněž se domnívám, že může posloužit jako kvalitní oddychová literatura milovníkům fantasy a sci-fi.


4,5/5*
Za recenzní e-book děkuji nakladatelství Fantomprint!

Komentáře (0)

Přidat komentář