Na cestách s Heffleyovými!

recenze

Samá voda (2020) / Podlavicí
Samá voda

Deníky malého poseroutky mě asi nikdy nepřestanou bavit. I když už jsem dávno překročila věkové doporučení, pokaždé po této sérii sáhnu s radostí a s úsměvem na rtu. A myslím si, že nejsem sama. Představme si nejnovější kousek s názvem Deník malého poseroutky Samá voda.

I když je to neskutečné, ano, jedná se už o patnáctý díl série o mladém klučinovi jménem Greg Heffley. Tento nesmělý a trošku poťouchlý hlavní hrdina se vydává s rodinkou na dobrodružnou dovolenou. Jednoho dne se totiž stane, že nečekaně musí přespávat u bábinky, a to není úplně ideální. Musí totiž bydlet v suterénu a postupem času cítí, že už toho všeho mají plné zuby. A tak se společně vydají karavanem (díky, strejdo Gary!) na dovolenou.

Během cesty je potká mnoho pro mě až neuvěřitelných zážitků, které si ani v těch nejdivočejších snech nedokážete představit. Často přemýšlím nad tím, zda je vůbec možné, aby Grega a jeho rodinu potkalo tolik neuvěřitelných situací a zápletek. Nikdy bych se opravdu nechtěla ocitnout v jeho kůži. A to mě na četbě tohoto příběhu tak moc baví. Baví mě se ztotožnit s hlavním hrdinou a prožívat každý moment jeho života.

Jelikož se jedná o deník, je kniha rozdělena do menších kapitol, které jsou pojmenovány po dnech v týdnu. Greg si dělá zápisky o tom, co zažil, a proto je to také psáno v ichformě. Slovní zásoba je přiměřena věku čtenářů. Kniha je doporučena pro děti od deseti let. Troufám si ale říci, že bude bavit mladší i starší čtenáře. Autor dokáže zaujmout slovem, vtipem, originalitou, často také neočekávaným řešením dané situace.

Co je naprosto geniální v příbězích o Poseroutkovi, jsou ilustrace. Jednoduché černobílé kresby, které dokonale dokreslují příběh. Často obsahují také komiksové bubliny, ve kterých jsou dopsána slova či věty. V ilustracích miluji dopsaná citoslovce, která obrázkům dodávají šmrnc.

I když už se jedná o patnáctý díl, musím říct, že mě to stále baví. Rodinka, ve které je Manny miláčkem rodiny, rázná maminka či Rodrick, který neustále Grega pošťuchuje, jsou ideální volba pro zpříjemnění volných chvil. Jediná nevýhoda je ta, že za tři hodinky máte přečteno.

Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář