My všichni neřádi

recenze

My všichni neřádi (2023) 5 z 5 / Andrea.Mayer
My všichni neřádi

Strhující příběh s dokonalou temnou atmosférou, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Před několika stoletími bojovalo sedm mocných rodin o to, kdo bude ovládat nejmocnější druh magie, takzvanou vysokou magii. Aby spor urovnali, vytvořili zákeřnou kletbu: Každých dvacet let vyjde krvavý měsíc, městečko Ilvernath zahalí rudý závoj a šampioni těchto rodin se utkají v turnaji na život a na smrt. Mají tři měsíce na to, aby se navzájem zabili a jak už to bývá, vítěz může být jen jeden. Kromě nesmírné slávy, zajistí pro svou rodinu i přístup k vysoké magii po dobu dvaceti let. Pokud by ani po třech měsících z turnaje nevzešel vítěz, třeba protože spolu šampioni odmítli bojovat, kletba všechny zabije a rodiny zůstanou bez vysoké magie až do dalšího turnaje. Tato krutá tradice zůstávala pro okolní svět tajemstvím, dokud někdo anonymně nepublikoval knihu, ve které detailně popisuje turnaj i tradice oněch sedmi rodin. Nyní se do Ilvernathu sjíždí reportéři a protestanti, kteří se snaží klání zastavit. Rodiny se však nehodlají svého přísunu moci vzdát.

Autorské duo Amanda Foody a C. L. Herman vytvořilo neuvěřitelně čtivý příběh, bohatý na nečekané zvraty, kterému se ne nadarmo přezdívá Hunger Games s magií. Je tu totiž velká podobnost ve všem co se týče turnaje, ať už jde o izolaci šampionů, shánění sponzorů nebo tvoření křehkých aliancí. Navzdory tomu, že turnaj vypukne na můj vkus celkem pozdě, děj mě pohltil od prvních stránek. Příběh je vyprávěn ze čtyř pohledů, takže jsem naopak ocenila možnost nahlédnout do života jednotlivých šampionů a jejich rodin.

Všechny postavy mají hloubku a docela slušný vývoj. Líbilo se mi, že někteří mají také společnou minulost, ať už jako kamarádi nebo milenci. O to zajímavější bylo vidět, jak se v některých situacích zachovají. I přes to, že se jedná o partu teenagerů, všichni do jednoho umí být krutí když je potřeba, až z toho občas mrazí.

Kromě čtivosti musím vyzdvihnout i skvěle vymyšlený magický systém. Možnost vytváření kouzel a kleteb tady zafungovala na jedničku, i když bych uvítala, aby některá kouzla byla podrobněji popsaná.

Konec byl ve všech směrech naprosto dokonalý, svým způsobem i znepokojivě uspokojující a já už se moc těším na druhý díl. Tuto knihu vám rozhodně doporučím, pokud máte rádi Hunger Games nebo jen hledáte temný, strhující příběh bez happyendu.

5*/5*
~
Za poskytnutí knihy v rámci spolupráce moc děkuji nakladatelství Host :)

Komentáře (0)

Přidat komentář