Mrtví promlouvají

recenze

Mrtví promlouvají (2018) / Maru.Maruska
Mrtví promlouvají

Když jsem se pouštěla do novinky od jedné z mých nejoblíbenějších spisovatelek, moc dobře jsem věděla, co od Lindy Castillo v další knize očekávám. A věřte, že má očekávání byla velmi vysoká. A přesto se stala nevídaná věc: má vysoká očekávání byla naprosto lehce překonána. Ačkoli Mrtví promlouvají jsou už šestým pokračováním série s Případy Kate Burkholderové, je to pro mě zatím vůbec nejpovedenější díl. A přiznejme si to, úroveň takto početných sérií bývá obvykle spíše klesající. Zdá se, že Linda Castillo je výjimkou, jenž potvrzuje pravidlo. Pokud si nějaké dílo zaslouží 100 % hodnocení, je to právě toto.

Mám-li vám nastínit, o čem celý příběh vlastně je, vezmu to tentokrát velmi zlehka, abych neprozradila příliš. Kate Burkholderová bude čelit jednomu z dalších komplikovaných případů. Vražda totiž může občas zdánlivě vypadat jako sebevražda a pokud je policejní náčelník neschopný, může zaujmout špatné rozhodnutí. Ale všichni dobře víme, že taková Kate prostě není. Situaci se však komplikuje tím, jak mrtví přibývají...

Možná je to trochu klišé, ale téhle knize opravdu nemám nic, co bych jí mohla vytknout. Už několikrát jsem se přesvědčila, že autorčin styl psaní mi zkrátka sedí a je super čtivý. Kdyby to šlo, vůbec bych příběh neodkládala a jen četla a četla, abych věděla, jak to vlastně všechno dopadne. Napětí pozvolně stoupá, až nakonec zcela vygraduje. Mohu vám zaručit, že je zde několik situací, při kterých vám bude lézt mráz po zádech. Postavy jsou skvěle vykreslené i zvolené, každá má v sobě něco, proč je pro příběh důležitá. A některé z postav vám jistě vyrazí dech, občas totiž udělají něco, co vůbec nečekáte, čímž samozřejmě děj získává na obrátkách. Autorka má jednu skvělou vlastnost: vyhýbá se hluchým místům. Dalo by mi opravdu práci vzpomenout si na pasáže, které mě nebavily. Ty zde prostě vůbec nejsou.

Je jasné, že ti z vás, kteří autorku už znají, si ani tento další díl nejspíš nenechají ujít. Já jsem si amišskou komunitu opravdu oblíbila. Takže bych teď ráda apelovala spíše na ty čtenáře, kteří zatím od autorky žádnou knihu nečetli. Věřte, že Linda Castillo píše jedny z nejlepších příběhů na pomezí thrillerů a detektivek, které jsem kdy četla. A to musím říct, že díla těchto žánrů si opravdu pečlivě vybírám. Obecně tíhnu spíše k detektivkám, ovšem v jejích vyprávěních mi thrillerové prvky nevadí. Navíc si myslím, že si můžete vybrat prakticky jakýkoli případ Kate Burkholderové, protože návaznosti mezi jednotlivými díly nejsou až tak veliké (i když zde samozřejmě jsou), to podstatné je vždy zopakováno. Věřím, že si autorka získá spoustu dalších věrných čtenářů, protože vás svými příběhy určitě přesvědčí o tom, že opravdu skvěle píše.

Komentáře (0)

Přidat komentář