Mrtvá ve vodě

recenze

Mrtvá ve vodě (2018) / Maru.Maruska
Mrtvá ve vodě

Spisovatelku Ann Granger a její sérii s Campbellovou a Carterem už velmi dobře znám. Předchozí tři díly byly skvělé, takže jsem neváhala a s nadšením jsem se pustila do čtvrtého pokračování, které právě vyšlo. A abych vás zbytečně netrápila, hned v úvodu napíšu, že autorka si i ve své nejnovější knize Mrtvá ve vodě drží stejně vysokou laťku. A přiznejme si jednu věc: to se u sérii příliš často nestává.

Je pravda, že autorka stále postupuje podle stejného mustru - to mají její knihy společné. I tato totiž začíná objevením mrtvoly. Tentokrát jde o lidské tělo nalezené částečně ponořené ve vodě. Dlouhé vlasy naznačují, že půjde o ženu. Zajímavé ovšem je, že než k tělu dorazí policie, je pryč. Tím se tento příběh od ostatních liší. Možná tělo prostě jen odnesla voda. Možná je zatím někdo jiný. Snad přímo viník? Nebo tam žádné tělo ani nikdy nebylo? Ale svědek se tentokrát zdá být spolehlivý... Co je to za hru? Kdo ví?

Asi je už zřejmé, že před mou oblíbenou dvojicí čeká další těžký úkol. Autorce se daří držet napětí a má zvědavost postupně vrcholí, takže rychle otáčím jednu stránku za druhou, abych zjistila, jak to tentokrát všechno dopadne. Opět musím pochválit postavy, které v knize vystupují. Zdá se, že Ann Granger vždy dokáže vybrat ty správné charaktery tak, aby do sebe nakonec vše dokonale zapadlo. Musí pro to mít určitý "spisovatelský cit", protože to se rozhodně nepovede každému. Její postavy jsou zajímavé, dobře vykreslené a vždy se najde nějaká, která mezi ostatními vyčnívá.

Opět se dozvíte další informace ze soukromého života Campbellové a Cartera. Postupně si tak z jednotlivých knih vytváříte obraz o tom, jaké tyto osoby vlastně jsou. Co všechno mají za sebou a kam jejich životy dál směřují. Vynořují se další vzpomínky z minulosti. Tohle postupné odhalování mě baví. Jednotlivé díly jsou díky tomu pěkně propojené a je to jeden z důvodů, proč je doporučuji číst postupně tak, jak jdou za sebou.

Pokud tuto autorku již znáte, jsem si jistá, že si nenecháte ujít ani tuto novinku. A pokud ji neznáte, ale máte rádi detektivky, které zůstávají starými dobrými detektivkami a nemísí se s jinými žánry, tak rozhodně tuto sérii doporučuji. Milovníci typických anglických detektivek určitě budou nadšeni.

Komentáře (0)

Přidat komentář