Milujeme polévky!

recenze

Polévková mánie (2016) / Lea47
Polévková mánie

Nakladatelství Metafora vydalo na začátku letošního podzimu krásnou kuchařku zasvěcenou polévkám. Lepší období pro přestavení Polévkové mánie, jak se kniha jmenuje, si vybrat ani nemohli. V předvánočním období se knihkupectvími potuluje nespočet osob pátrající po nějaké pěkné a praktické publikaci. Jelikož mají často hlad, špatnou náladu ze sychravého počasí a jsou unavení, obálka, zdobená mističkami s krásně nazdobenými polévkami, funguje jako magnet. Když jsem ji v podobném rozpoložení objevila já, byla bych schopná odpřisáhnout, že jsem cítila i jejich vůni.

V dnešní době kuchařkové je důležité, aby kniha na první pohled zaujala potencionálního kupce svým vzhledem a grafikou. Po zběžném přezkoumání obsahu by měl mít čtenář pocit, že díky uvedeným receptům snadno, rychle a originálně obohatí svůj zajetý kulinářský repertoár. Netradiční suroviny a důraz na zdravou výživu jsou nutnou třešničkou na dortu dnešní doby. No a tímto odstavcem jsem vlastně popsala tři zásadní klady Polévkové mánie.

Autorkou publikace je Kathryn Brutonová. Jak sama píše v úvodu, polévky zbožňuje. Především díky jejich variabilitě. Z nadšeného úvodu a z pečlivě sestaveného obsahu knihy máme pocit, že jednotlivé řádky psala opravdu s láskou.

V úvodní kapitole najdeme mimo jiné informace o méně běžných přísadách. Miso, nori, sumak, hominy, kočchudžang – nic z toho vám po zakoupení této knihy už nebude cizí. Za obzvláště užitečný považuji návod na výrobu domácích bujonových kostek.

První kapitola je věnovaná krémovým polévkám. Jestli si myslíte, že jste frajeři, protože doma děláte dýňovku a mixujete ji „tyčákem“, tak vám spadne brada hned v první kapitole. Ledová salátová okurka s mandlemi a citronem – ano, stále se bavíme o polévkách. Můžeme zde narazit i na návod na žitný chleba, či zeleninové lupínky. Mnoho receptů z této knihy povyšuje polévku na hlavní chod, jindy jí naopak originálně nahrazuje dezert či snídani.

Následující kapitola je věnována vývarům a consommé. Zde autorka zúročuje svoje zkušenosti z cest po jihovýchodní Asii. Nenechte se zaskočit korejským tatarákem ve vývaru nebo vývarem novomanželek s garnátovými knedlíčky.

Je nutné si přiznat, že mnoho kuchařů zaujme hlavně kapitola 15minutové polévky. Ani jim ovšem nechybí originalita – cuketa s koprem a garnáty či korejské kimči s tofu – ani se nechce věřit, že na jejich přípravu stačí tak málo času.

Závěr knihy je věnovaný obilovinám, luštěninám a polévkám ze superpotravin. Těmi rozumějte nevšední a nutričně hodnotné suroviny, které vás vytáhnout z každé bryndy, ať už z alkoholového opojení či zimní deprese.

Polévková mánie je ideální kniha pro všechny co rádi experimentují s exotickými lahůdkami a stravují se zdravě. Také by neměla chybět v knihovničce žádného fandy foodstylingu a focení.

Komentáře (0)

Přidat komentář