'Men wants us so badly for our bodies, yet hate us so much for our minds.'

recenze

Železná vdova (2022) 5 z 5 / katameziknihami
Železná vdova

Při čtení knihy se ocitáme ve světe, kde ženy a muži rozhodně nejsou na stejné úrovni. Jako žena zde totiž máte jen dvě možnosti – být hodná ženuška, nebo si můžete zvolit smrt. Celá říše totiž čelí útokům jakýchsi monster z magického kovu, proti čemuž vojáci bojují v takzvaných kuklách. Takovou jednu kuklu musí řídit dva, tedy muž a žena, přičemž ženy téměř vždy umřou. Takovou smrtí umřela i sestra naší hlavní hrdinky a ta se rozhodla ji pomstít. Chce zabít muže, který kdysi vstřebal její celou životní energii a tím způsobil její smrt. To se jí povede poměrně rychle a něco, co se zdálo jako zápletka celého příběhu, máme vyřešeno během prvních několik kapitol. Naše hlavní hrdinka, která z kukly vyšla jako Železná vdova, se teď však musí vypořádat s následky svého činu. Byla připravena na to, že zemře společně se svou „obětí“, a tak teď nemá plán. Vše se ale začne řešit tak nějak samo a ona postupně něco vymyslí.
Musím říct, že toto asijské prostředí není něco, do čeho bych byla zasvěcena, nebo bych to snad vyhledávala, a tak jsem byla zvědavá na to, co mi tato kniha předá. A jsem příjemně překvapená. Děj se vyvíjel úplně jiným směrem, než bych na začátku čekala a jen jsem tajila dech nad tím, co se stane dál. Neměla jsem tak vůbec pomyšlení na to něco odhadovat, ale bohužel jsem si ani nezapamatovala jména nikoho jiného než trojici našich hlavních hrdinů.
Ty tři jsem si postupně zamilovala a přirostli mi všichni k srdci. Z čeho jsem také příjemně překvapená, je milostný trojúhelník, který se zde objeví. A myslím celý trojúhelník s polyamorním vztahem, ne úhel, kdy si hrdinka vybírá mezi dvěma chlapci. Myslím, že tento vztah zde byl napsán dobře, i když nemůžu moc soudit, jelikož nemám s čím porovnávat, když jsem se s tímto setkala v knihách poprvé.
Na konec, který přišel, jsem opravdu nebyla připravená. Byla jsem jen trochu zmatená z těch bohů, kteří se tam nejdříve moc neobjevovali a vlastně nám až na konci dali ten největší plot twist. Jinak jsem ale byla opravdu překvapená a nechápala jsem. V tom dobrém slova smyslu. Zamilovala jsem si tem vývoj hlavní hrdinky, i kdyby to někomu možná mohlo vadit, ale já jí fandila až do konce. Asi potřebuji druhý díl a chci co nejdříve vědět, co se stane dál, protože takový cliffhanger je velmi těžké snést.
Knížku bych doporučila určitě těm, kteří čtou sci-fi, ale i těm, kteří tomuto žánru moc neholdují. Já sama sci-fi moc nečtu, ale jsem velmi ráda, že jsem narazila na tuto knížku a mohla prozkoumat zase něco nového. Jsem z toho opravdu nadšená a jak už jsem řekla, moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář