"I realized that lying to myself about what I wanted took far more energy than I had"

recenze

Sedm manželů Evelyn Hugo (2023) 5 z 5 / katameziknihami
Sedm manželů Evelyn Hugo

Sedm manželů Evelyn Hugo je knížka, kterou jsem si chtěla už nějakou dobu přečíst. Trochu jsem se bála, kvůli její popularitě. Občas populární knihy nečtu jen proto, že jsou populární. Máte to taky tak?
Ale tato rozhodně nezklamala! Knížka nás provádí Evelyniným (hlavně milostným) životem. To je v knize popsáno tak, že svůj příběh vypráví mladé žurnalistce Monique, kterou si konkrétně vybrala v nakladatelství, pro které Monique pracuje. V tu dobu je Evelyn už starší paní a světová hvězda Hollywoodu v důchodu. Je o ni známé, že měla sedm manželů. A celý svět se ptá, kterého z nich milovala nejvíce? To vše herečka mladé Monique řekne.

Celý příběh mě neskutečně bavil. Trochu mi trvalo se začíst. To bylo asi 50 stránek, než se Evelyn dostala na první vrchol své kariéry. Musím říct, že jsem ze začátku měla ráda snad všechny postavy kromě Evelyn. Celou knihu jsem s touto postavou měla takový komplikovaný vztah. Obdivovala jsem ji za její cílevědomost a to, jak využila všeho pro to, aby dostala co chce. A ze stejného důvodu jsem ji ráda neměla. Ale fascinovalo mě sledovat, kam až je ochotna zajít a jak si postupně plní své sny.

Atmosféra a prostředí Hollywoodu mě naprosto pohltila a příběh jsem prožívala, jako bych tam byla s nimi. Knížka mě donutila premyslet nad vztahy za vznikem filmů. Od té doby jsem viděla několik filmu a říkala si, co se asi dělo za klapkami a kamerou?

Mou nejvíce oblíbenou postavou byl určitě Harry. Dostalo mě, jak se Evelyn ujal a celou knihu se o ni staral. To vždy zaplnilo mé srdce a byla jsem v pohodě. Když byl na scéně Harry, nebyly žádné problémy. Všechno bylo v pohodě.

Zbytek manželů snad nebudu ani komentovat. Oni nebyli špatní.. teda většinou. Jen pro mě nebyli zajímaví.

Zajímavá ale určitě byla Celia. Nevím, kolik toho můžu říct, abych nespoilerovala. Asi moc ne, a tak jen krátce. Celii jsem milovala a neměla ráda stejně jako Evelyn. Měla jsem pocit, že občas trochu přehání a manipuluje pomocí emocí. Ale ve výsledku jsem ji opravdu měla ráda.

Samotná Monique mě v příběhu vůbec neoslovila. Neměla jsem čas si ji nějak oblíbit nebo si k ní udělat nějaký vztah a ani mi to nevadilo. Ona tam vlastně byla jen pro to, aby o Evelyn napsala knihu. Celou knihu se ptá proč? Na konci je jeden velký plotwist, který totálně miluju stejne jako poslední kapitolu. To mi do srdce zabodlo poslední dýku po tom, co jsem si vše musela při čtení prožít.

Po dočtení jsem potřebovala pár minutek na rozdýchání a zpracování všeho, co jsem se dozvěděla. A jediné, co jsem po docteni chtěla udělat, bylo si pustit film, kde hraje Evelyn Hugo. Hrozně jsem ji potřebovala vidět ve filmu. Chtěla jsem se podívat na fotky z Oskarů a červeného koberce. Chtěla jsem vědět, jak moc na mě zapůsobí. Jestli opravdu zabere celou obrazovku a já se budu chtít dívat jen na ni.


Tato knížka mi zlomila srdíčko a jen ho zalepila. Milovala jsem to, brečela jsem a smála se. A víme, že toto je pro mě jasný dobrý znak. Tahle knížka mě donutila cítit k postavám lásku a nenávist. A tak to má být.

Komentáře (0)

Přidat komentář