Maminka vaří líp...

recenze

Maminka vaří líp, miláčku (2022) / Ivuska.09
Maminka vaří líp, miláčku

Alena Jakoubková patří mezi české spisovatelky, které na svém kontě mají už mnoho románů pro ženy. A i když se všechny nesou na podobné vlně a mají mnoho společného, čtenářky stále baví. Autorka vydává několik knih za rok, takže pokud s chutí sáhnete po některé z nich, jistě dobře víte, že se vždy můžete těšit na nějakou novinku. A nyní je to kniha z produkce nakladatelství MOBA nazvaná Maminka vaří líp, miláčku.

Hlavní hrdinkou je Běla, která se pro svého prince na bílém konci neváhá celoživotně obětovat... Je takové rozhodnutí rozumné? Samozřejmě není, ale Běla si nedá říct. Ačkoli vždy toužila být učitelkou, kvůli svému milému se vyučí kuchařkou, aby se mohla zapojit k rodinnému podnikání budoucího manžela. Jenže znáte to: dokud není ruka v rukávu, je všechno zalité sluncem a všichni se snaží, seč jim síly stačí. Jenže jakmile se Běla provdá, všechno je najednou jinak...

Autorčin nejnovější příběh je ukázkou toho, jak to může dopadnout, když do manželství až příliš zasahuje tchyně. A co si budeme povídat, představy tchyně o snaše se často neshodují s realitou.

Pokud Alenu Jakoubkovou znáte, dobře víte, že její příběhy nepatří mezi intelektuální literaturu. Jsou jednoduché, není třeba u čtení přemýšlet, zápletku obvykle odhalíte po pár stránkách a nejspíš i odhadnete, jak to nakonec celé dopadne. Přesto si troufnu tvrdit, že romány této autorky si své čtenářky vždy najdou. Každá žena, která je manželkou a matkou, prožívá v životě nějaké náročnější období, kdy si potřebuje vydechnout a sáhnout po nějaké knize, která je oddechová a zároveň jako vystřižená ze života. Možná se vám zdá, že si protiřečím, ale romány Aleny Jakoubkové takové skutečně jsou. Navíc nejsou nijak dlouhé, jejich rozsah se pohybuje okolo dvě stě stran, takže při dobré konstelaci hvězd je přečtete za jediný večer. Zároveň si z nich můžete odnést i nějaké poučení, protože autorčiny hlavní hrdinky často dostávají pořádné životní lekce.

Romány této autorky jsou také ideální volbou v okamžiku, kdy potřebujete proložit náročnější četbu něčím jednoduchým. A je celkem jedno, po kterém z nich sáhnete – všechny mají podobnou literární úroveň.

Komentáře (0)

Přidat komentář