Magie, která mrazí

recenze

Šepot kouzel (2023) 4 z 5 / Vendea
Šepot kouzel

Eira Landanová žila celý svůj ve stínu svého staršího bratra. Celá Čarodějná věž ji také zavrhla po strašlivé nehodě, během které dívka nezvládla svou magii a zabila člověka. Jedinou útěchou nachází Eira v knihách o tajemném kontinentu Meru, na kterém žijí elfové. I ona doufá, že se tam jednoho dne podívá. A nemusí čekat dlouho. Její království se rozhodne pořádat Turnaj pěti království, jehož vítězům se poštěstí se na elfí kontinent dostat. Eira se i přes zákaz své rodiny rozhodne zúčastnit. Kdo jiný by se měl do Meru podívat než právě ona?

Šepot kouzel je prvním dílem dosud čtyřdílné fantasy young adult série Čarodějka. Na začátek rozhodně nečekejte žádný propracovaný fantasy svět. Autorka se rozhodla jít spíše cestou postupného odhalování, čtenáři tak vše objevují spolu s hlavní hrdinkou. Přesto už na začátku naznačuje poměrně zajímavý systém magie, která stojí na elementech. Její styl psaní je velmi čtivý a dynamický, napomáhají k tomu i krátké kapitoly. Není tedy čas se moc nudit, akce a napětí se střídá s pomalejšími částmi, které rozvíjejí svět a lore.

V žánru YA nejde o nic originálního - klasická fantasy romantika s magií, ve které je patrná inspirace jinými knihami. Knize to ale rozhodně neškodí, jelikož stále zůstává zábavná a čtivá.

Dalším důležitým bodem jsou postavy. Nejvíce prostoru dostává naše hlavní hrdinka - osmnáctiletá Eira Landanová. Nemůžu říct, že bych si ji vyloženě oblíbila, rozhodně ale nebyla otravná. Eira je prototypem vyvolené, kterou všichni zavrhovali. Dost zajímavým prvkem mi přišel fakt, že před x lety díky svým nezvládnutým schopnostem někoho zabila. To se v young adult až tak často nevidí. Dalším plusem jsou i její vztahy s její rodinou, která do popředí vždy stavila jejího staršího bratra. Místy byly jejich interakce velmi frustrující - snaha kontrolovat Eiru byla až moc.

Vedlejší postavy dostávají o daleko méně prostoru, a díky svižnosti děje nejsou ani příliš rozvinuté, což se doufám zlepší v dalších dílech. Je tu i nějaká ta romantika, a to rovnou pomyslný milostný trojúhelník. Nejsem si úplně jistá, kterému z chlapců fandím, ani jeden z nich mi ale nevadil.

Popravdě jsem od Šepotu kouzel dostala přesně to, co jsem čekala. Zábavnou young adult fantasy, u které nebudu muset tolik přemýšlet a odpočinu si. Jsem si jistá, že si kniha najde spoustu fanoušků především mezi mladšími čtenáři, kteří v žánru nemají ještě tolik načteno. A navíc ta obálka? Haló? To chcete mít v knihovničce.

Za poskytnutí reading copy děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář