Šepot kouzel

Šepot kouzel https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518292/bmid_carodejka-sepot-kouzel-2k9-518292.jpg 4 183 54

Čarodějka série

1. díl

Někomu jdou stíny v patách, někdo v nich žije. Fantasy ve stylu hitu Kouzla rodu Thornů. Osmnáctiletá Eira Landanová je nejzavrhovanější učnicí v Čarodějné věži. Stále ji dusí srovnávání s jejím starším bratrem, šepot magie i vzpomínky na nehodu, během níž zabila člověka. Její život se zcela změní, když se rozhodne zúčastnit Turnaje pěti království. Postupně získá pozvání na císařský dvůr, objeví v sobě talent pro zakázanou magii a sblíží se s pohledným elfím vyslancem. Jenže minulost nezapomíná a nic není bez rizika. Obzvlášť ne tento turnaj, se kterým má kdosi temné úmysly...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

A Trial of Sorcerers , 2021


více info...

Přidat komentář

Safrika
28.03.2024 5 z 5

Mela jsem precteno behem dvou veceru, cetlo se paradne, kniha me moc bavila, rada si prectu dalsi dily az vyjdou.

essene
09.03.2024 4 z 5

Pěkná obálka i příběh,který nutí číst dál a dál..jen škoda,že ještě není pokračování)


nela3812
28.02.2024 4 z 5

Od začátku do konce jsem si příběh užila a nemohu říci, že bych se byť jen na malou chvíli nudila. Krásný začátek série, u něhož už nedočkavě vyhlížím pokračování.

Autorka neztrácí čas a hned od prvních stran míříme k hlavní zápletce celého příběhu. Velmi rychle se tak dozvídáme základní pravidla světa a fungování magie. Magii živlů mám moc ráda a musím její začlení vyzdvihnout. Nebylo to překombinované, ale rozhodně to nebylo ani nudné a příliš jednoduché. Bylo vidět, že si autorka každý trik či kouzlo pečlivě promyslela a nikomu nevytvořila neomezený talent. Ráda bych poznala více všechny živly, nikoliv jen vodu, které autorka věnovala většinu pozornosti. Je škoda, že nám autorka neposkytla alespoň malé střípky od každého.

K postavám mám složitý vztah. Bavili mě ve chvílích, kdy byli spolu a vedli společně rozhovory. Každý jejich samotný výskyt však už tak šťastný nebyl a to především u hlavní hrdinky. Autorka chtěla vytvořit upozaděnou, ale zároveň chytrou dívku, která bude bojovat o své místo na slunci. Bohužel se to všechno skrylo za její vznětlivostí a dětinskou povahou. Do poslední strany se nezměnila a tak jen doufám, že se toho v pokračování dočkáme a dospěje do svého věku a poslání. Takto jí totiž nikdo fandit nebude. Podobně jsou na tom i ostatní postavy. Jsou miloučké a přátelské ale ničím nevynikají - nelze je výrazně odlišit od ostatních. Potřebují mnohem více prostoru pro svůj rozvoj, jinak v příběhu plavou zcela zbytečně.

A ta romantická linka? Já nevím. líbilo se mi, jak to autorka rozehrála všemi směry...ale mohla tomu dát trochu větší šmrnc. Obvykle se romantické linky, s vývojem příběhu, rozvíjejí a roztahují do šíře...tady to naopak uvadalo. Až to uvadlo úplně. Bylo to čím dál tím méně uvěřitelné.

Celkově hodnotím 3,5/5 a ráda bych si přečetla další díl. Vyprávění je velmi čtivé a líbí se mi svět i zápletka, které autorka vytvořila.

Gwilwilethiel
25.02.2024 5 z 5

(SPOILER) ,,Pokud před tím měla všechno, pak jí nic nechybělo ani teď. Jistě, možná, že některé kousky bylo třeba přeskládat. Ale všechny ty kousky tam byly a byly tam vždycky. I když barvy na několika z nich byly příliš rozmazané, aby se daly rozeznat. Možná to už tak zůstane napořád."

Čarodějka nebyla kniha s nejlepším nebo nejoriginálnějším příběhem, kterou jsem kdy četla...ale byla to kniha, kterou jsem si teď přečíst potřebovala. Bezva postavy a vyprávění příběhu, zajímavý svět, romantická a i rodinná drama linka super. Konec mě nechal dost napjatou, takže nečekám na české vydání druhého dílu a Kindle teď pár dní nedám z ruky.


Spoiler!:
Ano, Eire je pořádná naivka...ale ruku na srdce, děvčata, která z nás by se ve svých osmnácti nenechala okouzlit proradným elfem a těch tak očividných piklí si vůbec nevšimla :D
Naopak jsem zvědavá na další díly a těším na vývoj Eiřiny osobnosti :)

andrejci
23.02.2024 4 z 5

Pokud hledáte knížku u které vypnete tak je toto přesně ono. Já od knížky neměla žadná velká očekávání a byla jsem mile překvapena.
Děj mi rychle plnyul a okamžitě mě to vtáhlo. Styl vyprávění mě moc bavil. Svět, magie a další aspekty mě bavily. Nic komplikovaného a překombinovaného.
Co mi vadilo a to je důvod proč dávám 4* jsou postavy. Eira za mě byla strašně naviní a moc dětská. Místy byla dokonce na zabití. Jediná postava která mě oslovila byl Cullen. I tak by to chtělo aby postavy měly větší prostor a lépe propracovanou psychickoku stránku.
Knížka je rozhodně pro mladší čtenáře, ale i tak mě to bavilo. Je to stará dobrá young adult u které se krásně vypne.

susieee
04.01.2024 3 z 5

Jedna z lepších knížek co jsem v roce 2023 četla. Dávám 3,5 hvězdiček. Rozhodně to není nějaká wow skvělá fantasy. Je to lepší průměr(maximálně mírně nadprůměrná). Kromě avatara je to snad poprvé co vidím rozdělení magie podle živlů(určitě je to ještě jinde, ale já jinou takovou knihu nečetla), takže pokud vás baví magie živlů je to rozhodně pro vás, to se mi na tom líbilo. Většinu času čtivé, Elisa, její nejlepší kamarádka se mi jako postavy dost líbily, Cullen jak kdy, císařovna se mi také dost líbila, potom ta elfka, její jméno už si nepamatuju, všechny tyhle postavy byly skvělé. Ale kdo mě většinu času ohromně štval byla Elisina rodina, ovšem předpokládám, že to byl účel, takže ne že by byli špatně napsaní, jen vás velkou část knihy nejspíš budou dost štvát. Takže pokud zrovna nechcete číst knihu kde jsou minimálně tři často se objevující neskutečně iritující postavy, tak nedoporučuju. Ale postavy, které jsem napsala předtím byly zase skvělé. Takže záleží na vás. Děj plynul hezky, hezky, čtivě napsaný. Celkem dobré zvraty, celkem napínavé. Ale jsou tam části, kde ne, že se nic neděje, ale nejsou to části kde by bylo hodně hodně akce, a těch je tam třeba polovina knihy minimálně. Což nevadí, pokud nehledáte knížku, která jede třeba 70% knihy na plný grády. Romantická linka ujde, ale nic skvělého od ní nečekejte, ale možná vám se bude líbit.

Lucyeinstory
03.01.2024 4 z 5

Další z fantasy knížek, která při jejím vydání obletěla celý internet. A naprosto chápu proč. Nejen, že má nádhernou obálku, ale i příběh je super.

Od autorky jsem v angličtině četla Deal with the Elf King, což byla fantasy s elfího prostředí. A to já jako můžu.

Máme tu hlavní hrdinku Eiru, která není vůbec oblíbená, ani není tolik nadaná jako její starší bratr, se kterým ji všichni srovnávají. Ale jak to v těhle knížkách bývá, objeví se u ní nadání na úplně jinou, temnější magii a život se jí obrátí vzhůru nohama.

Nemůžu říct, že to byla knížka s nejlepším fantasy světem, postavami ani vztahy, ale prostě mi sedla. Zvraty tam byly, Wow momenty taky a četla se opravdu dobře a rychle.

Za mě 4 na další díly se chystám

Lariliana
02.01.2024 5 z 5

Upřimně jesem od knížky neměla vysoká očekávání ale to byla chyba! Byla úžasná! Rozhodně jedna z nejlepších knížek co jsme za poslední dobu četla. Čarodějka: šepot kouzel je čtivá, obsáhlá, napínavá a s boží zápletkou jejiž vyvrcholení jsem tedy opravdu nečekala! Miluju a moc doufám že vydají i další díly.

Ta-vod-vedle
31.12.2023 5 z 5

Moc jsem od toho nečekala a děj byl stejný jako většina fantasy knížek, ale líbilo se mi to a bylo to velmi čtivé. Vždy jsem se těšila, až zasednu ke knížce.

AnnaZeSvetaKnih
12.12.2023 4 z 5

Sice jsem knížku četla docela dost dlouho, ale na to, že jsem od ní neměla žádná příliš vysoká očekávání, tak mě mile překvapila. Za mě super podzimní čtení, já osobně na podzim miluju číst fantasy knížky a tahle zrovna má pěkný vibe. Prostředí školy bylo top stropa postavy za mě taky boží.
Taky teda romantická linka byla dobrá a ikdyž to bylo trochu klišé, tak z toho konce jsem byla překvapená, doufám že pokračování je na cestě.
Hodnocení: 4,5/5
Za knížku děkuji moc Albatros media

Carol1122
09.12.2023 4 z 5

Byla jsem překvapená, že knížka má docela nízké hodnocení na to, jaké téma má. Ze začátku jsem byla vlastně nadšená. Nádherná obálka, propracovaná mapa, překvapivě charismatické postavy... všechno včetně děje se vyvíjelo velmi slibně, ale postupně to od druhé třetiny knihy začalo velmi prudce klesat. Takže za mě konec lehké zklamání a doufám, že další díl ho trochu překoná.

ValiPages
26.11.2023 3 z 5

Tahle knížka mě celkem zklamala. Čekala jsem od ní trochu víc. Konec jsem dost předvídala. Autorka to mohla trochu víc proplést aby to nebylo tak snadné prokouknout. Na druhou stranu mi děj přišel originální a bavily mě různé úkoly co Eira plnila. Přišla mi to ale taková klasická YA fantasy. Knížka, která nenadchne ani neurazí. Ale myslím si , že má potenciál být pro někoho hodně oblíbená knížka.
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mojí recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mojí recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

strana394
10.11.2023 3 z 5

Moc děkuji nakladatelství @Albatros za poskytnutí knihy #spoluprace IG: @strana394

Když se ponoříte do stránek Šepotu kouzel, možná budete mít pocit, že už jste něco podobného četli. Čarodějná škola, elementární magie, kouzelnický turnaj. (Svým způsobem mi to trochu připomínalo Ohnivý pohár.) Nicméně postupem času zjistíte, že jsou tu i zajímavé nové prvky, které tak dodávají příběhu na originalitě. Autorka do děje začlenila hned několik zvratů, což alespoň trochu zvyšuje šanci, že vás třeba kniha v něčem překvapí.

Autorčin styl psaní je zábavný, čtivý a dokáže vás do příběhu rychle vtáhnout. Autorka dobře vykresluje prostředí a novou zemi, ale hodně věcí je tu popsáno pouze okrajově. Jde spíš o nakouknutí do nového magického světa, uvidíme, jak to bude v dalších dílech.

Dost mě překvapil zvrat ke konci knihy, to jsem nečekala a kniha si díky tomu vylepšila mé závěrečné hodnocení. Knihu bych doporučila čtenářům, kteří s YA fantasy teprve začínají. Pro nás “zkušenější neměl tento příběh moc co nabídnout. Proto taky moc nechápu, jak to, že tento titul nese označení “14. Humbooktip, za mě jsou daleko lepší knihy, které se toto označení zaslouží.

Hlavní hrdinka Eira splňuje všechny požadavky na typickou vyvolenou. Oplývá schopnostmi, které nikdo jiný nemá, a ačkoliv je abnormálně nadaná, úplně si to neuvědomuje. Je to tichá dívenka, která se spíše žije ve stínu svého staršího bratra, snaží se na sebe moc neupozorňovat a je raději zabořená do stránek knih. Nicméně moc se mi líbil vývoj její postavy. Z ustrašené mladé holky se pomalu stává slečna, která odmítá skákat, jak ostatní pískají a bere si svůj život do vlastních rukou. Absolutně se mi ale nelíbilo chování její “rodiny, která ji vlastně až citově vydírala a hrála ji na city, jen aby se podřídila tomu, co chtějí oni...

Celý příběh i postavy jsou zahaleny tajemstvím a my snad máme ještě víc otázek než na začátku. Rozhodně z příběhu jde ještě hodně těžit, zajímá mě minulost Cullena, chci se víc dozvědět o Meru a o elfech. V zahraničí jsou další díly hodnoceny velmi pozitivně. Já se sama ještě musím rozhodnout, jestli se do pokračování budu pouštět.

Hodnocení: 3,7/5

M.C.SMITH
08.11.2023 2 z 5

Musím říci, že tohle pro mne bylo velké zklamání.
Kniha mi vůbec nekápla do noty. Hlavní hrdinka mne nebavila a do čtení jsem se musela nutit.
Obálka je opravdu povedená, ale to je z mého pohledu asi tak vše.
Bohužel, ale tato kniha mi nesedla.

jitka_dankova
06.11.2023 4 z 5

První díl rozsáhlé fantasy pentalogie pro puberťačky, ze které mám rozporuplné pocity. Už dávno nejsem cílová skupina a velmi nepříjemně jsem nesla ty nezvratné věci, které přímo či nepřímo vlastně hlavní hrdinka svým jednáním způsobila. Zažila jsem v životě smrt člověka, který měl vše před sebou, a proto mám averzi ke knihám, které takové téma nesou a ten smutek a zmar z reálného života mi takto připomenou. Puberťačky tohle vnímat nebudou, ale jako matka od dvou dětí už na smrt mladých lidí nahlížím jinak. Myslím, že v knize byly závažné věci, přes které ale autorka nechala hlavní hrdinku přejít až příliš chladně a bez pořádných emocí, samotná er-forma, kterou je kniha psaná, tomu asi napomáhala. Hodnotím čtyřmi hvězdičkami s ohledem na cílovou skupinu mladých děvčat, kterým se šikanovaná naivní hrdinka, která moc neví, co se sebou, nejspíš bude líbit (a já prostě svým věkem nejsem cílovka, no). Já bohužel ve čtení skrze ten smutek pokračovat nedokážu, byť mne ke konci konečně osud Eiry začal více zajímat.

ydnac
06.11.2023 4 z 5

EIRA MÁ VELKOU MOC!

Král a královna Solarisu se snaží udržovat mír mezi lidmi, čaroději a s dalšími zeměmi.
Není to však jednoduché, kouzla, intriky, politické boje...
Jejich dcera je za mořem až v dalekém Meru a také se snaží tento klid utužovat a bojovat za svou zem.
Proto se má také konat čarodějné klání mezi Solarisem a Meru. Na důkaz pospolitosti a porozumění.
Nejdříve je potřeba vybrat 4 kandidáty za Solaris, které čeká pět náročných zkoušek.
EIRA by moc chtěla vyhrát a jet do Meru, který odjakživa touží vidět.
Bude muset překonat předsudky, okouzlení, ale i zradu a ztrátu.
Pozná, že všechno není tak, jak to na první pohled vypadá.
Její rodina má tajemství. Její kamarádka jde do zkoušek s ní a její bratr proti ní...
Kdo zvítězí???

Miluji fantasy a vždycky se těším na nové knihy a tahle se mi líbí :-).
Eira je sice trochu naivní, ale rozhodně si stojí za svým a jen tak se nevzdává.
Těším se na další díl :-).

TessBlackCat
26.10.2023 3 z 5

Knížka mě primárně okouzlila krásnou obálkou, s obsahem už to bohužel tak skvělé nebylo. Příběh jako takový je fajn, dost mě překvapil závěrečný zvrat, to jsem opravdu ani nečekala, což je plus, jelikož děj není lehce předvídatelný. Jinak mi ale připadalo, že úplně nepatřím do cílové věkové kategorie.

LucieVN
24.10.2023 3 z 5

Velmi dobře a rychle se kniha četla. Po té magické stránce velmi dobře zpracováno a popsáno.
Tu romantickou linku bych já osobně zvládla i hlubší.
Přišla jsem si na tento příběh už trochu starší , ale beztak mě jedna část dojala. Kdyby mi bylo dvacet, asi bych byla velmi nadšená. Ale dvacet mi už dávno není..

JaAnička
20.10.2023 4 z 5

Není se čemu divit, že je to další humbook tip. Je to skvělý příběh, skvělé postavy, skvělá hlavní hrdinka, poprvé můžu říct, že i skvělý milostný trojúhelník (přirozený, pomalý, vcelku roztomilý) a skvělé použití a také využijí magie a jejich pravidel...prostě skvělá i když velmi krátká kniha (vůbec by neuškodilo více mluvení, více společných scén, aby pak byly ty emoce ždímány až na dřeň) nás zavede do světa, který jistě známe od Maasové a spol., světa plného víl a magie, napětí, akce, dobra a zla.

Svým tématem mi kniha (ač nechtěně) dost připomíná čtvrtý díl HP (dost štěstí, že je to můj nejoblíbenější díl, protože prostě ..ech, zkoušky a outsider...uuu, trefa do černého), v němž ale místo hůlek používají magii a postavy jsou trochu "starší".

Kniha má rozhodně potenciál do dalších dílů. Skončilo to tak pěkně, že se člověk dočká rozřešení, ale zároveň má to vnitřní "šimry, šimry" a zajímá ho, jak to bude pokračovat (což jak jsem se dívala, tak si - bohužel - ještě počkáme, čtvrtý díl vyjde v aj v lednu 2024 a pátý až v 2025).

PS: možná bych si příště dala pozor na to, kolikrát chcete použít výraz "se zlomila", chudák holka, kdyby byla strom, už jsou z ní jenom třísky. Stejně jako pozor na překlepy, je jich tam docela dost, ale tak...která kniha je nemá, že? Stejně tak si pár lidí stěžovalo, že to není originální, jenže co je dneska ještě originální? Who cares, když se to dobře čte a postavy jsou sympatické, je originalita irelevantní...a pro příště taky trochu doufám, že tam té "zakázané magie" bude víc, když už na ní půl knihy upozorňují.

Dolikcek
19.10.2023 3 z 5

Nejsem věková kategorie pro kterou je kniha určená, možná proto byla pro mě EIRA občas na facku. Děj byl předvídatelný ale přesto jsem si to užila.