Lunapark

recenze

Lunapark (2020) / Ivuska.09
Lunapark

Další dílo mého oblíbeného německého spisovatele Volkera Kutschera nemohlo přijít v lepší dobu. V této komplikované situaci, kdy bychom všichni měli být hlavně doma a nepodnikat žádné zbytečné cesty, jsem si volný čas mohla krátit s pokračováním skvělé série s Gereonem Rathem. Ano, tušíte správně. Nakladatelství MOBA vydalo už šestý díl série: tentokrát s názvem Lunapark.

Nemohla jsem se dočkat, až se zase (alespoň ve své fantazii) setkám s komisařem Gereonem Rathem. Vypadá to, že mi tato postava přirostla k srdci a jen těžko se s ním budu loučit. I tentokrát se Gereon dostává do nebezpečných situací, dokonce se zdá, že jeho případ má co do činění se sériovým vrahem. Opět bude muset použít své brilantní uvažování, na které je krátká i Tajná státní policie. Navíc teď půjde o život nejen jemu samotnému, ale i některým jeho nejbližším... Zkrátka napětí by se dalo krájet, tak hutnou a temnou atmosféru příběh má!

Pokud už tuto sérii znáte, jistě víte, že každá kniha je pořádná cihlička. Tato má šest set stránek, takže ideální čtení ve chvíli, kdy máte dostatek volného času a můžete se zcela ponořit do příběhu. A přesně tyto podmínky jsem teď měla. Myslím, že i to je důvod, proč jsem si tento díl tolik užila - snad ještě více než ty předchozí. Nic mě nenutilo přestat číst. A dalším důvodem je jistě také to, že každé další vyprávění je prostě lepší a lepší. Volker Kutscher si dokáže udržet velmi vysokou úroveň a to už je docela úctyhodné, když si vezmete, na kolika stránkách se už celá jeho série odehrála. Každým dalším dílem tak dokazuje, že tohle mu sedí. Vše je prostě skvěle vymyšlené i popsané. Je až neuvěřitelné s jakou lehkostí a přesností dokáže popsat atmosféru Berlína ve třicátých letech. Sedí mi styl psaní, každá zápletka, i historické pozadí, které mi v jiných knihách často překáželo (nejsem vyloženě fanoušek historických knih). Ocenit musím i "politické pletky", kterých je tu také dost a dost, což vás samozřejmě nepřekvapí - vzhledem k době, ve které se děj odehrává.

Sečteno a podtrženo: ani teď nemohu jinak a opět musím celou sérii jen a jen doporučit. Pokud vám nevadí rozsáhlejší díla (jak na počet stran, tak na počet dílů), tak věřím, že budete také nadšení. Je to poklad současné německé literatury.


Lunapark Lunapark Volker Kutscher

Berlín 1934: Pod železničním mostem je nalezen mrtvý příslušník SA. Na zdi nad ním se skví komunistické heslo. Tajná státní policie vychází z politicky motivované vraždy, ale komisař Gereon Rath se rozhodne vést vyšetřování jiným ... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
06.04.2020

Mám za sebou "pouhých" pět předešlých dílů a souhlasím: i když se to zdá nemožné, připadá mi, že autor je díl od dílu lepší, příběhy uvěřitelnější a promyšlenější, a doba bohužel - to už ovšem není autorova zásluha - temnější a beznadějnější.
Takže se už teď těším na další osudy Gereona Ratha, jeho skvělé, inteligentní a předvídavé manželky a obecně na všechny postavičky berlínského policejního prezídia. Děkuju za doporučující pozvání do předválečného Berlína!