Léto mezi řádky - od ukradené hranolky až ke kradení srdce

recenze

Léto mezi řádky (2023) 4 z 5 / prostě.mája
Léto mezi řádky

Denis vyráží se svou přítelkyní Vendy do Španělska, aby tu jako jeden z animátorů bavil rozjařené ratolesti unavených hostů hotelu, kteří si přijeli na dovolenou alespoň na chvilku vydechnout. Takový je minimálně jeho plán. Jeho představy o dobrodružství ale rychle vezmou zasvé - konkrétně v momentě, kdy mu jeden otravný hezounek (seznamte se s Vincentem) sebere na benzince jednu z jeho hranolek.

Nám čtenářům je na rozdíl od Denise naprosto jasné, kam tohle meet cute, které by náš hlavní hrdina označil spíše za jeden z nejhorších okamžiků svého léta, než za cokoliv roztomilého, nenávratně povede. Ale to nemění nic na tom, že sledovat ty dva, jak spolu v jednom kuse nestydatě flirtují způsobem, který si milně vykládají jako hádání se, je obrovsky zábavné. Zvlášť když vás ti dva nutí se v jednom kuse smát a culit jako idiot (vina v plném rozsahu).

Musím teda říct, že celý konec knihy a s tím i řešení problémů, které se mezi těmi dvěma vyskytnou, byli vcelku uspěchané a já bych možná uvítala, aby tomu autorka věnovala o něco více prostoru. Na druhou stranu se pořád jedná o letní romantickou oddechovku, která má čtenáře především potěšit a to se povedlo na jedničku s hvězdičkou. Takže jsem ochotná tuhle věc přehlédnout.

Co se toho léta a oddechu týká, tak Léto mezi řádky je zkrátka ideální knížka, po které sáhnout. Nejen že na vás z každé stránky ta atmosféra Španělska, hotelového rezortu, vyhřátých pláží a závanu moře přímo dýchá. Ale navíc si knížku zvládnete lehce přečíst během jediného odpoledne. Jednak to není nic náročného ke čtení (a to myslím v tom nejlepším) a druhak je celý příběh napsaný tak čtivě, že ať se snažíte jak chce, stejně vám déle než ten den nevydrží. Styl autorky je opravdu parádní a je vidět, že se psaní musí věnovat už delší dobu.

Jo a taky je to plné skvělého humoru, kterým jsem se bavila od začátku až do konce. Především rozhovory mezi Denisem a jeho nejlepším kamarádem Filipem byly zápřahem pro mou bránici, jelikož jsem se při nich nedokázala utišit. Ti dva jsou prostě dvojka do nepohody a komediální duo, které by si zasloužilo vlastní show.

Za zmínku taky stojí celý ten motiv animátorů v hotelu, který je nejen opravdu originálním prvkem, ale zároveň děsná psina sledovat. Zvláště když pak dojde na scénu, ve které Denis předcvičuje aquaaerobic. To jsem se mohla potrhat smíchy.

Českých queer knih v tom našem malém rybníčku českého knižního trhu nemáme zase tolik. I proto jsem ráda, že když už nějaké vyjdou, jsou to opravdu kvalitní kousky, které se lehce vyrovnají překladům ze zahraničí. Léto mezi řádky takovou knížkou rozhodně je a už jen proto si vaši pozornost více než zaslouží.

Knížku jsem dostala na recenzi v rámci skupiny humbook bloggeři.

Komentáře (0)

Přidat komentář